graphicanews

Ειδήσεις

GRAPHICA EXPO 2023

Απόλυτη επιτυχία για τη GRAPHICA EXPO 2023!

την 23 Μαρτίου, 2023

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 17η έκθεση GRAPHICA EXPO στις 19 Φεβρουαρίου 2023.
Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία έκθεση, ο κλάδος της εκτύπωσης έδωσε δυναμικό παρόν και τις τρεις μέρες της διοργάνωσης, γεμίζοντας τους διαδρόμους της έκθεσης με έντονο ενδιαφέρον επενδύσεων σε νέους εξοπλισμούς τελευταίας τεχνολογίας.

Συνολικά 8242 επισκέπτες πλημμύρισαν το MEC Παιανίας, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ στην τριαντάχρονη πορεία της έκθεσης στη χώρα μας.
Η υψηλή προσέλευση αλλά και το έντονο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη δυναμική του κλάδου μας και μάς γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον των Γραφικών Τεχνών ο οποίος τα χρόνια της πανδημίας δοκιμάστηκε.

Για ακόμη μία φορά, μεγάλη ήταν η προσέλευση επαγγελματιών από περιοχές εκτός Αττικής ξεπερνώντας το 40% επί του συνόλου των επισκεπτών.
Πιο συγκεκριμένα, τη μερίδα του λέοντος της προσέλευσης είχε η Μακεδονία με ποσοστό 8%, ακολουθούμενη από την Πελοπόννησο (6%), τη Στερεά Ελλάδα (5%), την Κύπρο (5%), τη νησιωτική Ελλάδα (πλην της Κρήτης) (5%), τη Θεσσαλία (5%), την Κρήτη (4%) την Ήπειρο (1%) και τη Θράκη (0,5%).

GRAPHICA EXPO 2023

Σε ότι αφορά στη δραστηριότητα των επισκεπτών, στην πρώτη θέση σε επισκεψιμότητα συναντούμε τα ψηφιακά κέντρα εκτύπωσης εντύπων, τις επιχειρήσεις εκτυπώσεων ευρείας διάστασης και τα παραδοσιακά τυπογραφεία (λιθογραφία, μεταξοτυπία κ.λπ.). Το τρίπτυχο αυτό αποτέλεσε πάνω από τους μισούς επισκέπτες της έκθεσης, ενώ στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 25%, την έκθεση επισκέφτηκαν επαγγελματίες με διαφημιστικά & δημιουργικά γραφεία, γραφίστες & σχεδιαστές ιστοσελίδων, φωτογράφοι κ.λπ.

Από την ανάλυση των δεδομένων που συλλέξαμε από τις εγγραφές των επισκεπτών, προκύπτει επίσης το συμπέρασμα ότι η GRAPHICA EXPO και κατά συνέπεια ο κλάδος των Γραφικών Τεχνών, αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος και για επιχειρηματίες που δεν έχουν σχέση με αυτόν, δηλαδή οι λεγόμενοι “τελικοί πελάτες”, όπως τράπεζες, ξενοδοχεία, παραγωγοί καταναλωτικών προϊόντων, τροφίμων κ.α. Οι επαγγελματίες αυτοί αποτέλεσαν περίπου το 8% του συνόλου, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση το 2019.

Τέλος, την έκθεση επισκέφτηκαν και εκατοντάδες επιχειρηματίες από τους κλάδους της Συσκευασίας, της Ετικετοποιίας, των εκτυπώσεων υφασμάτων και του επιχειρηματικού δώρου.

GRAPHICA EXPO 2023

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι επισκέπτες, είτε πραγματοποίησαν μόνοι τους την εγγραφή είτε αυτή έγινε επιτόπου στην είσοδο του MEC, δήλωσαν ότι δραστηριοποιούνται σε πάνω από μία κατηγορία επαγγελματικής δραστηριότητας. Το στοιχείο αυτό δεν προκαλεί εντύπωση καθώς όπως γνωρίζουμε, οι εξοπλισμοί των γραφικών τεχνών παρέχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα. Για παράδειγμα, ένας ψηφιακός flatbet εκτυπωτής μπορεί σήμερα να παραγάγει τόσο υψηλής ανάλυσης αφίσες και αυτοκόλλητα τοίχου, όσο και εκτυπώσεις σε χαρτόνια που προορίζονται για συσκευασίες προϊόντων.
Τα όρια κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι δυσδιάκριτα και το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στα στοιχεία επισκεπτών της έκθεσης.

GRAPHICA EXPO 2023

Πέρα από τους αριθμούς όμως, οι γεμάτοι διάδρομοι, οι επιτόπου επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο πολυθεματικός χαρακτήρας των προϊόντων & υπηρεσιών που εκτέθηκαν και οι σχεδόν 30% νέοι εκθέτες που για πρώτη φορά συμμετείχαν στην GRAPHICA EXPO, δημιούργησαν μία έκθεση αντάξια του κλάδου και ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία του στην εμπορική ζωή της χώρας μας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκθέτες που ο καθένας ξεχωριστά συνέβαλε στη μεγάλη αυτή επιτυχία αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Ραντεβού στην επόμενη έκθεση GRAPHICA EXPO την άνοιξη του 2025!