GRAPHICANEWS

Παρουσιάσεις

Συνέντευξη της Γ.Γ. της Intergaf, Beatrice Klose

την 15 Οκτωβρίου, 2019

H Beatrice Klose, Γενική Γραμματέας της Intergraf, της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εθνικών ομοσπονδιών και συνδέσμων των εκτυπωτικών επιχειρήσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Marketing Week για το παρόν και το μέλλον του κλάδου των Γραφικών Τεχνών και των Εκτυπώσεων.
Η συνέντευξη φιλοξενείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του GraphicaNews με την Boussias Communications στα βραβεία Printing Awards, τα οποία διοργανώνονται υπό την Αιγίδα της Intergaf.

Κυρία Klose, ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο ψηφιακός κόσμος. Πώς η έλευση της ψηφιοποίησης επηρεάζει τον κλάδο των γραφικών τεχνών;

Παρά το γεγονός ότι η ψηφιοποίηση ευρύτερα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι τα προϊόντα χάρτου και τα έντυπα παραμένουν σημαντικά. Από τη διαφήμιση και τα βιβλία, τα περιοδικά, τα χαρτονομίσματα, τις συσκευασίες τροφίμων και αναρίθμητες άλλες χρήσεις, αποδεικνύεται ότι τα έντυπα παραμένουν ένα δημοφιλές μέσο επικοινωνίας στην Ευρώπη.

Αναμφίβολα, η έλευση της ψηφιακής εποχής έχει αλλάξει και διαφοροποιήσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, κάτι που, συνεκδοχικά, έχει δημιουργήσει αρκετές προκλήσεις στη βιομηχανία των γραφικών τεχνών και της τυπογραφίας. Η επικοινωνία σήμερα είναι κατά βάση ένα αμάλγαμα μεταξύ των διαφορετικών ψηφιακών καναλιών των media και των καθιερωμένων -παραδοσιακών- καναλιών όπως ο Τύπος.
Την ίδια στιγμή, η ψηφιακή επανάσταση παρουσιάζει αρκετές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Επί παραδείγματι, οι πρόσφατες εξελίξεις στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων παρέχουν στις επιχειρήσεις των γραφικών τεχνών, την ευκαιρία να εξειδικευτούν στον τομέα και να δημιουργήσουν σχετικές θέσεις εργασίας, όπως στην σύγχρονη ψηφιακή προεκτύπωση και ειδικά στον τομέα των premedia, του graphic design και του web designer. Στο πεδίο της ψηφιοποίησης, βλέπουμε πολλές εκτυπωτικές επιχειρήσεις να προσαρμόζονται με σκοπό να καλύψουν κάθε ανάγκη της αγοράς.

Επιπλέον, η ψηφιοποίηση έχει επηρεάσει τις εσωτερικές διαδικασίες και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά ακόμα περισσότερο τα επιχειρηματικά μοντέλα του εφαρμόζονται. Πολλές εταιρείες προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες στους πελάτες τους, όπως photobooks, εξατομικευμένες θήκες κινητών και άλλα, απαντώντας στην αυξανόμενη ζήτηση για νέου τύπου προϊόντα εκτύπωσης.
 
Ποιος είναι ο ρόλος της Intergraf και πώς επηρεάζει την Ευρώπη σε θεσμικό επίπεδο; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την ανάπτυξη του κλάδου;
 
Στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο, αποφάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δουλειά των εκτυπωτικών επιχειρήσεων. Τα θέματα, αναφέροντας μερικά, αφορούν από τη μελάνη που μπορούν να χρησιμοποιούνται στις εκτυπώσεις, και πώς θα γίνεται η αναφορά για την εκπομπή ρύπων, μέχρι την εργατική νομοθεσία και τους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας, θέματα που ρυθμίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Γι’ αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητο η εκτυπωτική βιομηχανία να εκπροσωπείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Intergraf (European Federation for Print and Digital Communication) ιδρύθηκε ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό, για να προωθεί και να προστατεύει τα συμφέροντα της βιομηχανίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Η δουλειά μας είναι να συνεργαζόμαστε συμβουλευτικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου σχεδιάζεται η μελλοντική νομοθεσία. Διατηρούμε στενές σχέσεις με τους αξιωματούχους της Επιτροπής, έτσι ώστε να εισακούεται η γνώμη της βιομηχανίας. Επίσης, συνεργαζόμαστε με τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με το Συμβούλιο στα προχωρημένα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας. Τελικά οι νόμοι συμφωνούνται και επικυρώνονται από τα υπουργεία, των κρατών-μελών της ΕΕ οπότε εμείς σαν Intergraf καλούμε τα τοπικά μέλη μας για υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να επηρεάσουμε και την εκεί νομοθεσία.

Το κύριο μέλημά μας είναι να διαβεβαιώσουμε ότι το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο είναι δίκαιο και εύκολα διαχειρίσιμο για τις εκτυπωτικές επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτών είναι μικρομεσαίες, εργαζόμαστε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι επιχειρούν σε μια αγορά ανοιχτή όπου επικρατούν συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού.
Η βιομηχανία των γραφικών τεχνών είναι παγκόσμια, ήτοι ουδείς εργάζεται μόνος. Ως μέλη της Intergraf, οι εθνικοί σύνδεσμοι του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να ανταλλάσσουν γνώσεις και τεχνογνωσία με άλλους συνδέσμους από όλη την Ευρώπη και να ενδυναμώνουν τις σχέσεις τους με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 
Πώς η Intergraf συμβουλεύει, παρακολουθεί και συσκέπτεται με τις ομοσπονδίες-μέλη της αναφορικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας; Επίσης, ποιες είναι οι δράσεις σας αναφορικά με την επιχειρηματική αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος;
 
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία των γραφικών τεχνών συμμορφώνεται με αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για το περιβάλλον διασφαλίζει αυστηρούς ελέγχους των εκπομπών πτητικών οργανικών διαλυτών (VOCs - Volatile Organic Compounds), μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή πολιτική για τον αυστηρό έλεγχο των αποβλήτων και των χημικών ουσιών.
Η Intergaf, όσον αφορά σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για το περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προασπίζεται τα συμφέροντα του κλάδου. Επίσης, υποστηρίζει τα μέλη της με οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας ή νέων τεχνικών απαιτήσεων.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα, εστιάζουμε κυρίως σε θέματα όπως οι νέες οριακές τιμές εκπομπών για τις εκπομπές διαλυτών στις εκτυπώσεις ρόλου heatset, που αναμένεται να υιοθετηθεί σύντομα, καθώς και τις εκτυπώσεις βαθυτυπίας και φλεξογραφίας. Περαιτέρω η Intergraf εστιάζει την αναθεώρηση των κριτηρίων Ecolabel, διασφαλίζοντας ότι το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για την ξυλεία επεκτείνεται στα έντυπα προϊόντα και ότι τα εισαγόμενα τυποποιημένα προϊόντα χάρτου, συμμορφώνονται με ισοδύναμα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και διασφαλίζοντας τη χρήση ορισμένων χημικών προϊόντων για τα οποία δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, η Intergraf ασχολείται, μεταξύ άλλων, με θέματα ανακύκλωσης σε συνεργασία με άλλους φορείς της παραγωγικής αλυσίδας των εντύπων, παρακολουθώντας το αποτύπωμα του άνθρακα των προϊόντων και των εγκαταστάσεων των εκτυπώσεων.
 
Πώς αποτιμάτε το μέγεθος της βιομηχανίας των γραφικών τεχνών; Τι δείχνουν τα στοιχεία για το εγγύς μέλλον;
 
Η Intergraf, πέρα από την δράση στης σε επίπεδο ΕΕ, παρέχει κλαδικά οικονομικά στοιχεία στα μέλη της. Για παράδειγμα, παρακολουθούμε τις τιμές και την κατανάλωση χαρτιού εκτύπωσης. Επίσης, παρακολουθούμε οικονομικά μεγέθη μείζονος σημασίας για τον κλάδο, τα οποία δημοσιεύονται στην ετήσια οικονομική έκθεση μας. Πρόκειται για μια σημαντική έκδοση, διότι παρέχει στα μέλη μας επίκαιρες πληροφορίες αναφορικά με τις τάσεις που επικρατούν στον κλάδο.

Σήμερα, η ευρωπαϊκή αγορά αριθμεί περισσότερες από 112.000 εκτυπωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου 625.000 εργαζόμενους και αποδίδουν τζίρο ύψους 79,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν ότι η τάση είναι ανοδική στον κλάδο της συσκευασίας και καθοδική στις παραδοσιακές εμπορικές εκτυπώσεις. Ειδικά στις εμπορικές εκτυπώσεις, αρκετοί επιμέρους τομείς επηρεάζονται, παρότι ο κλάδος των βιβλίων παραμένει σταθερός ή βελτιώνεται σε ορισμένες χώρες. Αναλυτικά στοιχεία οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν στην ετήσια έκθεση.
 
Ποιες είναι οι κορυφαίες τάσεις στις γραφικές τέχνες; Ποιες είναι οι βασικές καινοτομίες στη σχετική τεχνολογία;
 
Είναι κοινή διαπίστωση ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο τομέας που αφορά στη συσκευασία είναι ο πλέον αναπτυσσόμενος του κλάδου. Ο τζίρος στη συσκευασία και την ετικετοποιία έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο των εμπορικών εκτυπώσεων ήδη από το 2016. Αυτό αντανακλάται άλλωστε από την αυξημένη χρήση της φλεξογραφίας, η οποία, μαζί με την ψηφιακή εκτύπωση, είναι η μοναδική τεχνολογία με ανοδικές τάσεις. Παρατηρούμε δε ισχυρή αύξηση στην ψηφιακή εκτύπωση, η οποία πλέον είναι διαδεδομένη και καθιερωμένη μεταξύ των εκτυπωτικών επιχειρήσεων καθώς σχεδόν όλοι παρέχουν υπηρεσίες ψηφιακής εκτύπωσης παράλληλα με τις παραδοσιακές τεχνικές εκτύπωσης.