graphicanews

Παρουσιάσεις

Η τεχνολογία UVgel στις εκτυπώσεις ευρείας διάστασης

την 26 Σεπτεμβρίου, 2018

Το παρακάτω άρθρο παραχωρήθηκε κατ' αποκλειστικότητα στο GraphicaNews από την Canon. 

Τα καλά νέα για τους επαγγελματίες του κλάδου της Οπτικής Επικοινωνίας και της παραγωγής Γραφικών Εφαρμογών είναι ότι η ζήτηση ολοένα αυξάνεται.
Παράλληλα, χρόνο με το χρόνο, αυξάνεται και η δυνατότητα παραγωγής, με τα τυπωμένα υλικά από εκτυπωτές wide format Latex, Eco-solvent και UV, να αναμένεται να αυξηθούν από 1 δις τετραγωνικά μέτρα σε πάνω από 1.6 δις τετραγωνικά μέτρα μέχρι το 2020!

Ωστόσο, αυτή η αυξανόμενη ζήτηση για εκτυπώσεις, συνήθως, απαιτεί εξαιρετικά σύντομους χρόνους παραγωγής.
Έρευνα της InfoTrends έδειξε ότι σήμερα, σχεδόν τα δύο τρίτα των παραγγελιών πρέπει να παραδοθούν σε λιγότερες από 48 ώρες, με περισσότερο από το 40% αυτών ακόμα και αυθημερόν.

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης αντισταθμίζονται έτσι με αυτές τις εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες εξυπηρέτησης και επομένως η παραγωγικότητα αποτελεί βασικό μέλημα για τους περισσότερους PSP (Print Service Providers – Παρόχους Υπηρεσιών Εκτύπωσης).

Οι τελευταίοι έχουν ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές με συνεχή επένδυση σε εξοπλισμό, συχνά αντικαθιστώντας τους ψηφιακούς εκτυπωτές μεγάλου φορμά κάθε δύο ή τρία χρόνια για να επωφεληθούν από την αύξηση των ταχυτήτων παραγωγής.

Η ανάγκη για αυξημένη παραγωγικότητα αποτυπώθηκε άλλωστε και στην πρόσφατη έρευνα της FESPA (Print Census), όπου πάνω από το 50% των αποφάσεων επένδυσης σε κάποιο μηχάνημα έγινε με γνώμονα την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ταυτοχρόνως, οι επαγγελματίες της εκτύπωσης δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία σε end-to-end ροές εργασίας, δηλαδή στην αύξηση της αποτελεσματικότητας σε όλο το φάσμα της διαδικασίας παραγωγής τους (από το στάδιο της παραγγελιοληψίας έως τη διαχείριση των παραγγελιών μέσω συστημάτων web-to-print) έτσι ώστε να άρουν τυχόν καθυστερήσεις σε όλα τα στάδια.

Καθυστερήσεις στην παραγωγή
Όπως συμβαίνει συνήθως σε μία ώριμη αγορά, ο ρυθμός της τεχνολογικής προόδου στις wide format ψηφιακές εκτυπώσεις έχει μοιραία επιβραδυνθεί. Μία από τις βασικές αιτίες αυτής της επιβράδυνσης της τεχνολογικής προόδου, οφείλεται στο βασικό κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι 3 επικρατούσες τεχνολογίες εκτύπωσης (latex, solvent, eco-solvent): ενώ αυτές οι τεχνολογίες έχουν πολλά θετικά χαρακτηριστικά, απαιτούν μια διαδικασία εξάτμισης για να αφαιρεθεί το νερό από το μελάνι και από το τυπωμένο υπόστρωμα.
Το γεγονός αυτό επιβραδύνει την παραγωγικότητα των μηχανών, αφού ο εκτυπωτής πρέπει να περιορίσει την ποσότητα μελανιού που πέφτει πάνω στο υλικό σε κάθε πέρασμα, και ρεαλιστικά, περιορίζει την παραγωγικότητα σε λίγο περισσότερα από 15 τετραγωνικά μέτρα ανά ώρα.

Επενδύσεις με ρίσκο
Στην πράξη, πολλοί επαγγελματίες διατηρούν συγκεκριμένους εκτυπωτές για συγκεκριμένα υλικά εκτύπωσης, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για δυσκίνητες αλλαγές ρολών και διασφαλίζοντας ότι τα προφίλ του εκτυπωτή είναι βελτιστοποιημένα για το εκάστοτε χρησιμοποιούμενο υλικό. Όμως, όσο περισσότερες μεμονωμένες συσκευές προστίθενται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες συντήρησης.

Από άποψη παραγωγικότητας και μόνο, μία εναλλακτική επιλογή είναι η επένδυση σε εκτυπωτές βαρέων καθηκόντων πλάτους 3.2μέτρων βιομηχανικών προδιαγραφών. Ωστόσο, το κόστος μιας τέτοιας επιλογής υπερβαίνει συχνά τα 120.000 ευρώ, γεγονός που απαιτεί ένα τεράστιο επιχειρηματικό ρίσκο για τους περισσότερους επιχειρηματίες.

Η απάντηση από την Canon
Κάπου εδώ έρχεται η Canon να ανατρέψει τα δεδομένα, χάρη σε μια θεμελιώδη εξέλιξη της διαδικασίας εκτύπωσης σε ρολό, το αποτέλεσμα της οποίας συμπυκνώνεται στην τεχνολογία Canon UVgel.
Μία τεχνολογία που επαναπροσδιορίζει τη σχέση μεταξύ μελανιού, κεφαλής εκτύπωσης, επιφάνειας υλικού και συστήματος σκλήρυνσης.

Στην τεχνολογία UVgel, το μελάνι υπάρχει σε μορφή gel και υγροποιείται με τη βοήθεια θερμότητας ώστε να περάσει μέσα από τα ακροφύσια των κεφαλών εκτύπωσης. Μόλις εξέλθει από τα ακροφύσια και ακουμπήσει πάνω στο υλικό εκτύπωσης, επανέρχεται ξανά στην αρχική gel μορφή του και στη συνέχεια σκληραίνει με τη βοήθεια των UV LED λαμπτήρων.
Το πρώτο προϊόν που αξιοποιεί αυτήν την νέα τεχνολογία είναι ο εκτυπωτής Océ Colorado 1640 64''.

Η τεχνολογία UVgel επιτρέπει στον εκτυπωτή να αποθέτει περισσότερο μελάνι σε λιγότερα περάσματα, το οποίο μεταφράζεται σε σημαντικά ταχύτερη παραγωγή: η κορυφαία ταχύτητα του Océ Colorado είναι 159m2 ανά ώρα και 40m2 σε λειτουργία υψηλής ποιότητας.

Μόλις εκτυπωθεί μια λωρίδα, σκληραίνει χρησιμοποιώντας σύστημα σκλήρυνσης με UV LED λάμπες που κινούνται ανεξάρτητα από τον φορέα εκτύπωσης και τις κεφαλές εκτύπωσης. Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα των τυπωμένων υλικών δεν περιορίζεται πλέον από τη διαδικασία σκλήρυνσης, κι έτσι η παραγωγικότητα βελτιώνεται ουσιαστικά, έναντι ενός συμβατικού συστήματος UV.

Επίσης, τα εκτυπωμένα υλικά βγαίνουν από τον εκτυπωτή εντελώς στεγνά, και ο χειριστής μπορεί αμέσως να περάσει στα επόμενα στάδια κοπής ή πλαστικοποίησης, χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις στην παραγωγή.

Ένα άλλο ζήτημα που δημιουργεί καθυστερήσεις στην παραγωγή είναι η αστοχία των ακροφυσίων στις κεφαλές εκτύπωσης. Με τις επικρατούσες τεχνολογίες, ένα ακροφύσιο με βλάβη θα οδηγήσει μοιραία σε αύξηση του χρόνου αδράνειας του εκτυπωτή ενόσω το ακροφύσιο αντικαθίσταται.
Στην περίπτωση του Océ Colorado 1640, η δυσλειτουργία των ακροφυσίων ανιχνεύεται πριν αυτά ψεκάσουν μελάνι -με τη βοήθεια ηχητικών κυμάτων- επιστρατεύοντας τα «υγιή» γειτονικά ακροφύσια για να αναπληρώσουν το κενό, χωρίς διακοπή της εκτύπωσης.
Το ελαττωματικό ακροφύσιο αντικαθίσταται λοιπόν εν ώρα λειτουργίας από ένα γειτονικό, χωρίς καμία παρέμβαση από τον χειριστή και η κανονική αντικατάσταση μπορεί να περιμένει μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συντήρηση του εκτυπωτή, επιτρέποντας έτσι την αδιάλειπτη λειτουργία του.

Οι εναλλαγές των ρολών γίνονται επίσης ευκολότερα, χάρη στον διπλό τροφοδότη ο οποίος ελαχιστοποιεί το χρόνο που απαιτείται για τη φόρτωση και την εναλλαγή των μέσων.