graphicanews

mimaki 3d printer

Η Mimaki εισέρχεται στην 3D εκτύπωση

την 15 Σεπτεμβρίου, 2017

Η Ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε και επισήμως το λανσάρισμα του Mimaki 3DUJ-553 UV LED, ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή με παράλληλη δυνατότητα εκτύπωσης της επιφάνειας του αντικειμένου. Ο εν λόγω εκτυπωτής είχε εκτεθεί σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις με πρώτη τη Drupa το 2016 αλλά πλέον παίρνει θέση δίπλα στους άλλους εκτυπωτές της εταιρείας.

Ο νέος εκτυπωτής έρχεται να συνδυάσει επί της ουσίας 2 διαφορετικά είδη εκτυπωτών, αφενός των 3d εκτυπωτών που παράγουν αντικείμενα από στρώσεις, συνήθως, πλαστικού υλικού και τους παραδοσιακούς wide format inkjet επίπεδους εκτυπωτές που όλοι γνωρίζουμε.
Σύμφωνα με την εταιρεία ο συνδυασμός αυτός και η τεχνολογία UV LED πάνω στην οποία έχει αναπτυχθεί, του δίνει τη δυνατότητα να τυπώνει με πάνω από 10 εκατομμύρια χρώματα, επιτρέποντας την παραγωγή έγχρωμων ρεαλιστικών επιγραφών, πρωτοτύπων, εξαρτημάτων, προϊόντων και άλλων εφαρμογών 3D χωρίς την ανάγκη για βάψιμο στο χέρι των τρισδιάστατων αντικειμένων.

 Mimaki 3d Mimaki 3d sign

Βρισκόμενοι βέβαια ακόμα στα σπάργανα της 3d εκτύπωσης αντικειμένων, πρέπει να πούμε πως δεν πρόκειται για ένα γρήγορο μηχάνημα παραγωγής. Μελετώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει ανακοινώσει η εταιρεία, βλέπουμε πως για τη δημιουργία και το χρωματισμό ενός αντικειμένου 10cm3, θα χρειαστούν 25,7 ώρες για τη δημιουργία και εκτύπωση σε υψηλή ανάλυση (600x300x1270dpi). Ο χρόνος αυτός μειώνεται σχεδόν στο μισό εάν πέσουμε σε ανάλυση (600x300x600dpi) και φτάνει τις 14.4 ώρες.

Ο νέος εκτυπωτής 3DUJ-553 διαθέτει μια ακριβής τοποθέτηση σταγονιδίων μελάνης σε συνδυασμό με μια επιλογή τριών μεγεθών κουκίδων για ρεαλιστικό χρωματισμό και μεγάλη λεπτομέρεια. Τα τρισδιάστατα τυπωμένα αντικείμενα είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά ώστε να αντέχουν στην επεξεργασία, όπως η επικάλυψη και η στερέωση βιδών ή άλλων εξαρτημάτων, καθώς η ειδική ακριλική ρητίνη που χρησιμοποιείται, μπορεί όταν σκληρύνει να αποκτήσει αντοχές ενός ABS πλαστικού.

"Καθώς η αγορά της 3D εκτύπωσης ολοένα και αυξάνεται, η Mimaki φέρνει μια πραγματικά μοναδική λύση στην αγορά.", λέει ο Ronald van den Broek, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων της Mimaki Europe, και συνεχίζει "άλλες λύσεις 3D εκτύπωσης έχουν δύο βασικά ζητήματα όταν πρόκειται για τη δημιουργία 3D εκτυπωμένων αντικειμένων. Πρώτον, δεν μπορούν να παράγουν αντικείμενα με φωτορεαλιστικά χρώματα. Αυτό συχνά απαιτεί τα αντικείμενα να ζωγραφίζονται στο χέρι, μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Δεύτερον, τα περισσότερα τρισδιάστατα εκτυπωμένα αντικείμενα απαιτούν την αφαίρεση των σταθεροποιητικών εξαρτημάτων πριν να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτό απαιτεί και πάλι χρόνο και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί το αντικείμενο. Με τον νέο Mimaki 3DUJ-553, και τα δύο αυτά εμπόδια εξαλείφονται, αφού μπορούν να εκτυπωθούν φωτορεαλιστικά χρώματα, και το υδατοδιαλυτό υλικό στήριξης των αντικειμένων μπορεί εύκολα να ξεπλυθεί χωρίς να καταστραφεί το αντικείμενο. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά επιτρέπουν την οικονομικά αποδοτική παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων 3D εκτύπωσης με άψογο φινίρισμα. Πιστεύουμε ότι αυτός ο εκτυπωτής θα βοηθήσει επαγγελματίες σε πολλές βιομηχανίες, όπως της επιγραφοποιίας, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, των κατασκευών, της αρχιτεκτονικής κ.α."

Τα χαρακτηριστικά: Εστίαση στο χρώμα

• Με τη χρήση UV LED, ο 3DUJ-553 είναι σε θέση να παράγει αντικείμενα σε στρώσεις και να εφαρμόζει τελική επικάλυψη UV μελάνης περίπου 22 μικρών χρησιμοποιώντας CMYK, Λευκό και Διαυγές μελάνι. Η UV LED στερεοποίηση επίσης αποβάλει ελάχιστη θερμότητα στο αντικείμενο. Ο εκτυπωτής έχει γρήγορους χρόνους εκκίνησης και ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, μειώνοντας το συνολικό κόστος λειτουργίας του.

• Ευρεία χρωματική γκάμα. Ο εκτυπωτής είναι σε θέση να επιτύχει το 84% της χρωματικής γκάμας FOGRA 39L και το 90% της γκάμας SWOP. Ενώ, η εκτύπωση λευκού έχει ως αποτέλεσμα τα χρώματα στα αντικείμενα να είναι λαμπερά.

• Χρωματικά προφίλ. Ο 3DUJ-553 είναι ο πρώτος 3D εκτυπωτής στον κόσμο που εκμεταλλεύεται τα χρωματικά προφίλ. Αυτό όχι μόνο σημαίνει χρώμα ακριβείας από τον εκτυπωτή, αλλά σωστή προ επισκόπηση σε οθόνη υπολογιστή. Έτσι ο χρήστης μπορεί να γνωρίζει εκ τον προτέρων το τελικό αποτέλεσμα εξοικονομώντας αναλώσιμα και χρόνο.