GRAPHICANEWS

Barbieri for Textiles

Φασματοφωτόμετρο για υφάσματα από την Barbieri

την 3 Απριλίου, 2019

Στη προσεχή FESPA στο Μόναχο, η ιταλική εταιρεία κατασκευής συσκευών μέτρησης χρώματος Barbieri θα παρουσιάσει την πρώτη παγκοσμίως λύση μέτρησης χρώματος για ψηφιακές εκτυπώσεις υφασμάτων.

Πρόκειται για το γνωστό φασματοφωτόμετρο Spectro LFP qb της εταιρείας το οποίο όμως έχει δεχθεί αρκετές βελτιώσεις και πρόσθετα εξαρτήματα με τα οποία πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη μέτρηση του χρώματος σε κάθε είδους υφάσματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ανακύπτει κατά τη μέτρηση του χρώματος σε υφάσματα έχει να κάνει με τη δυσκολία το ύφασμα να στερεωθεί ομοιόμορφα σε λευκή επιφάνεια ώστε να πραγματοποιηθεί η μέτρηση. Οι διάφορες πτυχώσεις των υφασμάτων, ακόμα και οι ίνες του δημιουργούν ανεπιθύμητες διαθλάσεις κατά τη μέτρηση με αποτέλεσμα οι μετρήσεις που προκύπτουν να μην είναι απόλυτα ακριβείς.

Barbieri Textile

Τη λύση υπόσχεται να δώσει το νέο φασματοφωτόμετρο της Barbieri το οποίο διαθέτει ειδικούς υποδοχείς που τεντώνουν το ύφασμα και με τη βοήθεια ειδικού συστήματος αέρα απομακρύνουν τυχόν ίνες των υφασμάτων που φράζουν τους αισθητήρες.
Σύμφωνα με την εταιρεία όμως η σημαντικότερη δυνατότητα του νέου συστήματος είναι η αυτόματη αναγνώριση του κάθε patch (του σημείου ανάγνωσης χρώματος) μέσω κάμερας. Η κάμερα ανιχνεύει τη θέση του κάθε patch και με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού το φασματοφωτόμετρο μπορεί πάντα να παίρνει μετρήσεις από το κέντρο κάθε σημείου χωρίς να επηρεάζεται από τυχών πτυχώσεις του υφάσματος.