graphicanews

Ειδήσεις

Ιστορική νίκη για το περιβάλλον που επηρεάζει τον κλάδο στην Ε.Ε.

Ιστορική νίκη για το περιβάλλον που επηρεάζει τον κλάδο στην Ε.Ε.

την 8 Δεκεμβρίου, 2022

Από τώρα και στο εξής, προϊόντα που προκαλούν την αποψίλωση των δασών, συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων εκτύπωσης, απαγορεύεται να εισάγονται και να πωλούνται στην Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατέληξαν σε μία ιστορική συμφωνία με τον νέο αυτό νόμο της ΕΕ, ο οποίος συμβάλει στην προστασία των δασών.

Όλοι οι φορείς που προφέρουν εμπορεύματα προς πώληση στην ευρωπαϊκή αγορά και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμια αποψίλωση των δασών, θα υπόκεινται πλέον σε υποχρεωτικούς κανόνες.

Η απόφαση αυτή κλείνει ένα σημαντικό κενό που επέτρεπε την πώληση προϊόντων που συνδέονται με την υποβάθμιση και την καταστροφή των δασών στην ΕΕ. Η Intergraf και τα μέλη της ζητούσαν να συμπεριληφθούν τα προϊόντα εκτύπωσης στο πεδίο εφαρμογής αυτής της νομοθεσίας για πάνω από μια δεκαετία. “Χαιρόμαστε που βλέπουμε τις προσπάθειές μας να πετυχαίνουν” αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση της Intergraf.

Το ίδιο το χαρτί καλυπτόταν ήδη από τον κανονισμό της ΕΕ για την ξυλεία. Επομένως, όταν κατασκευάζονται στην Ευρώπη τα έντυπα προϊόντα, εμπίπτουν ήδη στον έλεγχο νομιμότητας του χαρτιού. Όταν εισάγονταν όμως από χώρες εκτός ΕΕ (ιδίως από χώρες που έχουν χαμηλούς ή ανύπαρκτους κανόνες για την παράνομη υλοτόμηση), δεν υπήρχε εγγύηση ότι το χαρτί που χρησιμοποιούνταν ήταν από πηγές που δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

Χωρίς αυτόν τον νόμο, έντυπα προϊόντα αξίας εκατομμυρίων ευρώ εισέρχονταν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς προστασία από την παράνομη υλοτομία. Σε αντίθεση με το μη τυπωμένο χαρτί, τα τυπωμένα προϊόντα χαρτιού μπορούσαν να εισαχθούν ελεύθερα στην ευρωπαϊκή αγορά ανεξάρτητα από την προέλευση του χαρτιού.

“Η παράνομη υλοτομία και η αποψίλωση των δασών που προκαλούνται από εισαγόμενα έντυπα προϊόντα αλλοιώνουν τη φήμη της βιομηχανίας μας στην Ευρώπη και την εικόνα των προϊόντων μας. Η βιομηχανία της εκτύπωσης χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών στα έντυπα προϊόντα χαρτιού.” αναφέρεται λίγο παρακάτω στην ανακοίνωση της Integraf.

designed by Lifeforstock - Freepik.com