graphicanews

Ειδήσεις

Πρόβλημα στην παραγωγή χαρτιού στην Ιταλία από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Πρόβλημα στην παραγωγή χαρτιού στην Ιταλία από τις κυρώσεις στη Ρωσία

την 10 Μαρτίου, 2022

Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει επιπτώσεις στους κατασκευαστές χαρτιού, χαρτονιού και χαρτοπολτού στην Ιταλία, με όλο και περισσότερα εργοστάσια να αναγκάζονται να σταματήσουν την παραγωγή τους λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Ο Lorenzo Poli, επικεφαλής της εμπορικής ένωσης Assocarta, προειδοποίησε την Τρίτη (8/3) ότι η ενεργειακή κρίση επηρεάζει ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής.
Ο κος Poli είπε ότι η βιομηχανία είχε ήδη χτυπηθεί από την πανδημία, αλλά εξακολουθεί να «αντέχει, ακόμη και εάν παράγει με ζημία», ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει προκαλέσει περαιτέρω πλήγμα στους κατασκευαστές χαρτιού στη χώρα. Προέτρεψε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει άμεσα μέτρα για να αντισταθμίσει, τουλάχιστον εν μέρει, τις αρνητικές επιπτώσεις της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Ο Francesco Zago, Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού ομίλου παραγωγής χαρτιού Pro-Gest, είπε στην εφημερίδα Corriere ότι έπρεπε να επικαλεστεί ανωτέρα βία και να «διακόψει προσωρινά την παραγωγή» σε έξι εργοστάσια.
Σύμφωνα με τον Zago, «η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερη από ό,τι πριν από δώδεκα μήνες και έχει τριπλασιαστεί σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα». Επανέλαβε τις εκκλήσεις του κου Poli προς τις αρχές να υποστηρίξουν τη βιομηχανία, τονίζοντας ότι ενώ ένας τόνος χαρτιού κοστίζει περίπου 680 ευρώ, μόνο το ενεργειακό κόστος επί του παρόντος ανέρχεται συνολικά σε 750 ευρώ για αυτήν την ποσότητα χαρτιού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, υπάρχουν περίπου 150 εργοστάσια χαρτιού σε όλη τη χώρα, με τη βιομηχανία να πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 8,18 δισεκατομμυρίων το 2021.

Μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη, με το ιστορικό υψηλό των 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα που καταγράφηκε τη Δευτέρα (7/3/22).

Ωστόσο, η ΕΕ στο σύνολό της - καθώς και μεμονωμένα κράτη μέλη - έχουν δεσμευτεί να απογαλακτιστούν από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου με την πάροδο του χρόνου, επισπεύδοντας τη σχεδιαζόμενη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άλλες επιλογές, όπως οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από προμηθευτές της Μέσης Ανατολής, εξετάζονται επίσης.

Πηγή: RT.com
Wrinkled paper photo created by kues1 - www.freepik.com