graphicanews

Ειδήσεις

UPM απεργία

Η Ευρώπη ξεμένει από χαρτί...

την 25 Φεβρουαρίου, 2022

“Η Ευρώπη ξεμένει από χαρτί επειδή ο φινλανδικός κολοσσός UPM αρνείται να διαπραγματευτεί με συνδικάτα που εκπροσωπούν τους απεργούς εργάτες.” αναφέρει σε άρθρο του το παγκόσμιο σωματείο εργαζόμενων IndustriALL, το οποίο εκπροσωπεί και τους εργαζόμενους στη βιομηχανία του χαρτιού.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας στις 7 Φεβρουαρίου, ο FINAT και η Intergraph εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της διοίκησης της UPM και των εργαζομένων, οδηγώντας τους τελευταίους σε μία απεργία διαρκείας που έχει διαταράξει την αγορά της εκτύπωσης στην Ευρώπη.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα 25/02 οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε την επαναλειτουργία των εργοστασίων παραγωγής. Το αντίθετο μάλιστα. Το σωματείο των εργαζομένων αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία μέχρι τις 6 Απριλίου, κατηγορώντας τη διοίκηση της εταιρείας για αλαζονική συμπεριφορά απέναντί τους.
Η απεργία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Paperiliitto - της ένωσης που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στη Φινλανδία- κοστίζει στην εταιρεία έως και 20 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα και κινδυνεύει να προκαλέσει κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η παρατεταμένη απεργία θα αναγκάσει την εταιρεία να σπάσει τις εμπορικές συμβάσεις για την προμήθεια χαρτιού και να επιμηκύνει την πανευρωπαϊκή έλλειψη χαρτιού. Η Intergraf από την πλευρά της έστειλε επιστολή στην UPM ζητώντας τον τερματισμό της απεργίας, προειδοποιώντας ότι το 40% του χαρτιού που χρειάζονται τα μέλη της δεν θα είναι διαθέσιμο εάν συνεχιστεί η απεργία.

Από την πλευρά τους οι εκτυπωτικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις συσκευασίας προειδοποιούν για την υπαρξιακή απειλή που δέχεται ο κλάδος τους, λέγοντας ότι η μη διαθεσιμότητα χαρτιού θα επιταχύνει τη στροφή προς την ψηφιακή επικοινωνία.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η UPM απέστειλε επιστολή σε ορισμένους πελάτες της προειδοποιώντας για την αδυναμία της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της λόγω ανωτέρας βίας, μια ρήτρα που ορίζει την ευθύνη για ρήξη συμβάσεων λόγω αναπόφευκτης καταστροφής, όπως η πανδημία Covid-19.

Τα συνδικάτα από την άλλη καλούν τους πελάτες της UPM να απορρίψουν αυτόν τον ισχυρισμό, καθώς όπως λένε η κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί και δημιουργήθηκε από την άρνηση της εταιρείας να διαπραγματευτεί. Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια απόφαση του 2021, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ανωτέρα βία δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση εργατικής δράσης που είναι νόμιμη.
Ο Petri Vanhala, πρόεδρος της Paperiliitto, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Θέλουμε να επιστρέψουμε για δουλειά στην UPM. Το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε είναι μια αντισυνδικαλιστική επίθεση από τη διοίκηση της UPM, για ιδεολογικούς και όχι για επιχειρηματικούς λόγους».
Το σωματείο IndustriAll μάλιστα δημιούργησε την παρακάτω αφίσα και καλεί όλα τα μέλη του να την τυπώσουν και να φωτογραφηθούν κρατώντας την, ως ένδειξη συμπαράστασης και διαμαρτυρίας.

IndustriALL UPM poster

Frame photo created by freepik - www.freepik.com