graphicanews

Ειδήσεις

Απεργία στην UPM

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν FINAT & INTERGRAF για την αγορά χαρτιού στην Ευρώπη.

την 7 Φεβρουαρίου, 2022

Ο Finat (ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος για τη βιομηχανία της αυτοκόλλητης ετικέτας) προειδοποιεί ότι εάν η απεργία στην UPM που ξεκίνησε αρχές του έτους συνεχιστεί, και η παραγωγή δεν αποκατασταθεί άμεσα, οι επιπτώσεις θα είναι ορατές σε όλη την Ευρώπη έως την άνοιξη.
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, οι κατασκευαστές τροφίμων, φαρμάκων και προϊόντων υγιεινής θα επηρεαστούν σημαντικά από την έλλειψη. Ήδη, οι χρόνος παράδοσης των υλικών εκτύπωσης αυτοκόλλητης ετικέτας έχουν αυξηθεί σε τρεις μήνες ή και περισσότερο.

Η UPM είναι ένας σημαντικός προμηθευτής χαρτιών για ετικέτες. Σύμφωνα με τον Finat, περίπου 8 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αυτοκόλλητων ετικετών χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 20 δισεκατομμύρια ετικέτες το μήνα. Τα προβλήματα παράδοσης μπορεί επομένως να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους συσκευαστές προϊόντων.

Εκτός όμως από την απεργία στην UPM, η εύρυθμη λειτουργία της βιομηχανίας ετικετών επηρεάζεται και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Ένα φαινόμενο το οποίο έχουμε ήδη δει να επηρεάζει άλλους κλάδους αναλώσιμων όπως τα μελάνια ή το χαρτί εκτύπωσης, των οποίων οι τιμές & οι χρόνοι παράδοσης έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Μιλώντας στο PackagingInsights, ο Jules Lejeune, Διευθύνων Σύμβουλος της FINAT, εξηγεί πως μια σειρά αναπόφευκτων διαταραχών όπως ο COVID-19, οι ελλείψεις στην ενέργεια και η πρόσφατη απεργία των συνδικάτων στις σκανδιναβικές χώρες, έχει δημιουργήσει την «τέλεια καταιγίδα» στη βιομηχανία της ετικέτας.
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ελλείψεις σχεδόν σε όλα: ενέργεια, χημικά, χαρτοπολτό, (ανακυκλώσιμο) χαρτί, πλαστικό, μελάνια, μεταφορές, ελάσματα, τσιπ, εξαρτήματα, και….ανθρώπους. Αυτό οδήγησε σε έναν συνδυασμό ελλείψεων στη διαθεσιμότητα, αυξήσεων στους χρόνους παράδοσης και απότομων αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών σε όλα τα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού”, λέει ο Jules Lejeune και συνεχίζει: “Εκτός από αυτή τη γενική διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο, ο τομέας των ετικετών και των συσκευασιών αντιμετωπίζει τώρα ελλείψεις ετικετών και χαρτιών συσκευασίας λόγω της παρατεταμένης απεργίας στην UPM στη Φινλανδία από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Οι εταιρείες εκτύπωσης ετικετών πλέον αρχίζουν και ξεμένουν από πρώτες ύλες και εάν αυτή η απεργία συνεχιστεί και μετά τις 19 Φεβρουαρίου, θα είναι θέμα χρόνου όλη η αγορά των καταναλωτικών αγαθών (FMCG) και άλλοι κλάδοι να αντιμετωπίσουν υπερβολικούς χρόνους παράδοσης ή ακόμα και μη διαθεσιμότητα ετικετών ώστε να συσκευάσουν τα προϊόντα τους και να τα διανέμουν στους καταναλωτές

Η FINAT προτρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία για τα ζητήματα και να επαναφέρουν την παραγωγή ετικετών όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο Lejeune λέει ότι ακόμα κι αν επετεύχθη συμφωνία αύριο, η ζημιά για τη βιομηχανία και τη γενική οικονομία είναι ήδη σοβαρή.

Από τη πλευρά της η Intergraf επισημαίνει πως η συνεχιζόμενη απεργία στην UPM επιδεινώνει την κατάσταση ιδιαίτερα για τις ποιότητες χαρτιού όπως το χαρτί LWC και το MWC. Υπολογίζεται ότι σε ορισμένες χώρες σχεδόν το 50% αυτού του χαρτιού προέρχεται από έναν προμηθευτή.
Τα αποθέματα των τυπογραφείων δεν θα διαρκέσουν μέχρι να διευθετηθεί η απεργία και οι τυπογράφοι θα αναγκαστούν να ανακοινώσουν στους πελάτες τους την αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις παραγγελίες. Αυτό σημαίνει ότι οι εκδότες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις έντυπες εκδόσεις λόγω έλλειψης χαρτιού. Η έλλειψη επηρεάζει όλους τους τύπους έντυπων προϊόντων, αλλά είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τις ευαίσθητες στο χρόνο εκδόσεις, όπως οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα διαφημιστικά έντυπα.

Σε ότι αφορά στην αιτία της απεργίας και στα πέντε εργοστάσια της UPM, ενώ η UPM επιδιώκει μια ξεχωριστή συμφωνία για καθεμία από τις πέντε επιχειρηματικές της μονάδες, το συνδικάτο Paperiliitto (το συνδυκαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην χαρτοβιομηχανία της Φινλανδίας) απαιτεί μια ενιαία συμφωνία για τις συνθήκες εργασίας σε όλα τα φινλανδικά εργοστάσια χαρτοπολτού και χαρτιού της UPM.

Το Φινλανδικό συνδικάτο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τις απεργίες έως τις 19 Φεβρουαρίου σε περίπτωση που τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Collage photo created by freepik - www.freepik.com