graphicanews

Εκδηλώσεις

Fespa 2018

από Βασίλης Δημάκης την 8 Ιουνίου, 2018

Η Fespa μεγάλωσε. Αυτή ήταν η πρώτη εντύπωση που πήραμε μελετώντας το έντυπο εκθετών με τις αίθουσες στο εκθεσιακό του Βερολίνου.
Δέκα αίθουσες κάλυψε η έκθεση, χωρισμένη σε δύο ορόφους, ενώ, παράλληλα με τη Fespa, στο ίδιο κτήριο και συγκεκριμένα στην αίθουσα 4.2 πραγματοποιήθηκε και η έκθεση European Sign Expo η οποία ήταν αφιερωμένη στη επιγραφοποιία χωρίς τη χρήση εκτυπώσεων (μεταλλικά γράμματα, φωτεινές επιγραφές από plexiglas κ.λπ.).

Στο κτήριο Messe Berlin συγκεντρώθηκαν πάνω από 600 εκθέτες από όλο τον κόσμο, προβάλλοντας τα προϊόντα τους αλλά πολύ περισσότερο τις εφαρμογές τις οποίες μπορεί κανείς να δημιουργήσει με αυτά.

Οι εφαρμογές

Στις εφαρμογές στηρίχτηκε και η κεντρική φιλοσοφία της Fespa στο στήσιμο της έκθεσης, αφού οι εφαρμογές και οι νέες αγορές που ανοίγονται για τους ψηφιακούς εκτυπωτές είχαν περίοπτη θέση σε όλο το εκθεσιακό συγκρότημα.

Printeriors Fespa

Στην είσοδο της έκθεσης, μάς υποδέχτηκε το PRINTERIORS, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, κάτι σαν lounge room, στον οποίο, από τους καναπέδες μέχρι τα τραπεζάκια και τα φωτιστικά, όλα ήταν τυπωμένα ψηφιακά. Η Fespa με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωνε πως η ψηφιακή εκτύπωση έχει πάψει πλέον να είναι μια μέθοδος που αφορά το χαρτί ή το μουσαμά και έχει εισχωρήσει δυναμικά και στον κλάδο της εσωτερικής, εξατομικευμένης, διακόσμησης εσωτερικών χώρων.

Printeriors Fespa

Στο ίδιο πνεύμα, στην αίθουσα 3.1, η διοργανώτρια εταιρεία είχε στήσει το Fespa Trend Theater, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο διαλέξεων, όπου καθ' όλη τη διάρκεια των 4ων ημερών, πραγματοποιούσε ομιλίες και παρουσιάσεις για τις νέες τάσεις στην ψηφιακή εκτύπωση.

Στην αίθουσα 5.2, μία άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά είχε την τιμητική της. Η εκτύπωση κυματοειδούς χαρτονιού (Digital Corrugated Experience) για εφαρμογές συσκευασίας ή/και οπτικής προβολής.
Στην αίθουσα, οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν όλη την παραγωγική διαδικασία εκτύπωσης κυματοειδούς χαρτονιού με μεθόδους ψηφιακής εκτύπωσης αλλά και ειδικά ρομποτικά συστήματα τα οποία διαχειρίζονταν τα μεγάλων διαστάσεων φύλλα χαρτονιού.
Ένα ίσως από τα τελευταία προπύργια της αναλογικής εκτύπωσης μεταλλάσεται και περνά και αυτό πλέον στην εποχή των ψηφιακών εκτυπώσεων.

Wrap Masters Fespa 2018

Wrap Masters 2018 Fespa

Τρίτο σταθμό νέων τάσεων και εφαρμογών αποτέλεσε η αίθουσα 6.2., όπου είχε στηθεί ένας μεγάλος διαγωνισμός αφιερωμένος στο ντύσιμο αυτοκινήτων. Το World Wrap Masters αποτέλεσε πόλο έλξης για τους χιλιάδες λάτρεις του αυτοκινήτου -κυρίως άνθρωποι νεαρότερης ηλικίας- οι οποίοι παρακολουθούσαν ζωντανά τη μεταμόρφωση οχημάτων με βινύλιο και άλλα αυτοκόλλητα υλικά. Μάλιστα, στο τέλος της έκθεσης απονεμήθηκε και το βραβείο του καλύτερου εφαρμοστή το οποίο πήγε σε έναν νεαρό δεξιοτέχνη από τη Βουλγαρία, τον Ivan Tenchev.

Print.Make.Wear. Fespa 2018

Τέλος, κλείνοντας με τις εφαρμογές, στην αίθουσα 4.1. η Fespa έστησε ένα πλήρες εκτυπωτικό κέντρο το οποίο συνδύαζε Μεταξοτυπία και Ψηφιακή Εκτύπωση για την επιτόπου παραγωγή ενδυμάτων. Με σύνθημα Print. Make. Wear., στο χώρο τυπώνονταν σε πραγματικό χρόνο ρούχα, παπούτσια, τσάντες κ.λπ. τα οποία στη συνέχεια οι επισκέπτες μπορούσαν να πάρουν μαζί τους.

Οι εκτυπώσεις υφασμάτων και δη ρουχισμού ήταν άλλωστε παντού παρούσες στην έκθεση. Μάλιστα, σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, που η εικόνα ενός τεράστιου βιομηχανικού wide format εκτυπωτή από τη μία και οι ντυμένες κούκλες καταστημάτων από την άλλη, μετά από λίγη ώρα, έμοιαζαν να είναι ένα εντελώς φυσιολογικό θέαμα.

Οι καινοτομίες

Όπως είπαμε και στην αρχή, η Fespa 2018 ήταν μία πολύ μεγάλη έκθεση. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οίκοι κατασκευαστών μηχανημάτων, λογισμικών και υλικών από τους κλάδους της Οπτικής Επικοινωνίας και Προβολής ήταν παρόντες στο Βερολίνο από τις 15 έως τις 18 Μαΐου.

Παντού έβλεπε κανείς wide format εκτυπωτές κάθε μεγέθους και τεχνολογίας (latex, UV, νερού κ.ο.κ), εκτυπωτές υφασμάτων, υλικά εκτύπωσης, φωτισμούς led, αναλώσιμα και γενικά ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η Βιομηχανία της Οπτικής Επικοινωνίας.

Όμως, στις 4 μέρες που περάσαμε μέσα στο εκθεσιακό του Βερολίνου, υπήρξαν 3 περίπτερα με καινοτομίες που μάς έκαναν μεγάλη εντύπωση.

Dimense Fespa 2018

Πρώτη και καλύτερη η τεχνολογία DIMENSE της Veika.
Η εταιρεία από τη Λιθουανία κατάφερε να καινοτομήσει κατασκευάζοντας ένα μηχάνημα το οποίο δημιουργεί τρισδιάστατες ανάγλυφες εκτυπώσεις χρησιμοποιώντας όχι extra μελάνι, αλλά «φουσκώνοντας» το χαρτί εκτύπωσης!

Veika Fespa 2018

Η λειτουργία του είναι αρκετά απλή, ένα ειδικό χαρτί σε ρολό μπαίνει στον εκτυπωτή και τυπώνεται με μελάνια νερού latex. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει καμία διαφορά από ότι έχουμε συνηθίσει από έναν wide format εκτυπωτή. Στη συνέχεια όμως, το τυπωμένο χαρτί ταξιδεύει μέσα από ένα φούρνο, η θερμοκρασία του οποίου φουσκώνει τα σημεία εκείνα του χαρτιού που δεν έχουν δεχτεί μελάνι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία ανάγλυφη επιφάνεια στο σχήμα/σχέδιο που θέλει ο χρήστης!
Επίσης, μπορεί κανείς το τρισδιάστατο αυτό υλικό να το ξαναπεράσει από έναν άλλον ή τον ίδιο εκτυπωτή ώστε να τυπωθούν με χρώμα και τα ανάγλυφα σημεία του υλικού.
Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι εντυπωσιακό και δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη τεχνολογία επιλέχτηκε να βραβευθεί με το βραβείο EDP για το 2018.

Η εταιρεία Veika, που στην Ευρώπη έχει μόλις 4 αντιπροσώπους και βρίσκεται σε αναζήτηση και άλλων, ξεκίνησε την τεχνολογία της αυτή για εφαρμογές ταπετσαρίας αλλά σύντομα διαπίστωσε πως μπορεί να βρει εφαρμογή και σε άλλους τομείς της Οπτικής Προβολής όπως rollup banners, αναπαραγωγή έργων ζωγραφικής κ.λπ.

Dimense printer Fespa 2018

Η επόμενη καινοτομία που καταφέραμε να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε 600+ εκθέτες έρχεται από το Βέλγιο. Η εταιρεία Squid δημιούργησε μία λεπτή, αυτοκόλλητη, εκτυπώσιμη, ημιδιάφανη γάζα η οποία μεταμορφώνει τους εσωτερικούς χώρους όταν επικολληθεί πάνω σε επιφάνειες τζαμιών.

Με το υλικό της Squid οι επαγγελματίες μπορούν να μεταμορφώσουν μία γυάλινη επιφάνεια δίνοντάς της υφή υφάσματος, διατηρώντας παράλληλα μια σχετική ορατότητα. Πρόκειται για μία αναβαθμισμένη έκδοση του εφέ που δημιουργεί το αυτοκόλλητου αμμοβολής που χρησιμοποιείται ευρέως στον κλάδο της διακόσμησης εσωτερικών χώρων.

Squid
Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ύφασμα, με αποτέλεσμα οι γυάλινες επιφάνειες να αποκτούν μια πιο πλούσια υφή και με όποια παράσταση θέλει ο πελάτης αφού είναι πλήρως εκτυπώσιμο και χαράξιμο το υλικό.

Η τρίτη και τελευταία καινοτομία που μας εντυπωσίασε έρχεται από τη MIMAKI που δημιούργησε έναν 3D εκτυπωτή ο οποίος ταυτοχρόνως παράγει και τυπώνει το αντικείμενο που του έχουμε ζητήσει.
Μέχρι τώρα, οι 3D εκτυπωτές δημιουργούν μονόχρωμα αντικείμενα, τα οποία παίρνουν το χρώμα τους από το πλαστικό υλικό που λειώνει και ξανά στερεοποιείται στο νέο του σχήμα. Μετά, ο χρήστης πρέπει ή να το βάψει με το χέρι ή να του προσαρμόσει τυπωμένο φιλμ με τη μέθοδο της συρρίκνωσης ή, τέλος, να το τοποθετήσει σε έναν εκτυπωτή με δυνατότητα εκτύπωσης σε ανάγλυφα υλικά εφόσον το επιτρέπει το μέγεθός του.

Mimaki 3D Fespa 2018
Με τον νέο εκτυπωτή της MIMAKI, τον οποίο πρωτοπαρουσίασε ως beta στη Drupa 2016 (περισσότερα εδώ), μπορούμε πλέον να παίρνουμε απευθείας έτοιμο τυπωμένο το αντικείμενο χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες επεξεργασίες. Αν και η ανάλυση εκτύπωσης έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης, τα έτοιμα αντικείμενα που είχε η εταιρεία στο περίπτερό της ήταν πράγματι εντυπωσιακά.

Οι έλληνες στη Fespa

Την έκθεση φέτος επισκέφτηκε μεγάλος αριθμός επαγγελματιών από την Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς ήταν επαγγελματίες που βρίσκονταν στα περίπτερα των εταιρειών που αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας και αρκετοί άλλοι απλοί επισκέπτες που ταξίδεψαν μέχρι το Βερολίνο για να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στην Οπτική Προβολή.
Στην έκθεση είχαμε όμως και φέτος καθαρά εγχώριες επιχειρήσεις που συμμετείχαν με στόχο να προωθήσουν τα προϊόντα τους στις ξένες αγορές.

Polyprint
Η εταιρεία του κου Μπεγλόπουλου από τη Θεσσαλονίκη συμμετείχε στην έκθεση, για 12 συνεχόμενη χρονιά, με ένα μεγάλο περίπτερο στο οποίο παρουσίαζε όλη τη γκάμα των εκτυπωτών της. Στο περίπτερό της στην αίθουσα 2.1 βρίσκονταν οι εκτυπωτές υφάσματος Texjet echo, shortee, more αλλά και ο Texjet mix που συνδυάζει μεταξοτυπία με ψηφιακή εκτύπωση για dtg εφαρμογές.

Polyprint fespa 2018

texjet polyprint

Multiplo by Evin
Για πρώτη φορά φέτος συμμετείχε η εταιρεία Evin Intzoglou στη Fespa με τα φωτιζόμενα συστήματα προβολής Multiplo τα οποία είδαμε πέρυσι και στη έκθεση Graphica. Τα φωτιζόμενα συστήματα προβολής είχαν μεγάλη παρουσία στην έκθεση καθώς αποτελούν έναν εύκολο και εντυπωσιακό τρόπο προβολής.

Multiplo Evin Fespa 2018

JM Solutions
Και η εταιρεία JM Solutions συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στην έκθεση Fespa. Στο περίπτερό της η εταιρεία παρουσίαζε στους επισκέπτες τα μελάνια των εταιρειών Triangle και Nazdar αλλά και τα προϊόντα της Drytac τα οποία η εταιρεία διαθέτει στην ελληνική αγορά.

Συμπεράσματα

Μετά από 4 ημέρες, πολλά χιλιόμετρα στους διαδρόμους των 10 αιθουσών, πολλές συζητήσεις με ανθρώπους του κλάδου και με μια επισκεψημότητα που άγγιξε τους 20,000 επισκέπτες από όλα τα σημεία του ορίζοντα, η Fespa έκλεισε της πύλες της στις 18 Μαΐου.

Αν έπρεπε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για την αγορά της οπτικής προβολής, αυτό θα ήταν πως οι εκτυπώσεις, και συγκεκριμένα οι ψηφιακές εκτυπώσεις, έχουν διεισδύσει πλέον καθολικά σε πάρα πολλούς άλλους κλάδους με τους οποίους μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαν καμία επαφή.
Από εκτυπώσεις σε ρούχα και αντικείμενα έως ταπετσαρίες και αυτοκίνητα, οι ψηφιακή εκτύπωση φέρνει την εξατομίκευση ένα βήμα πιο κοντά στον καταναλωτή.
Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ήταν εκεί και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν περιορίστηκαν στο να επιδείξουν απλώς τα νέα μοντέλα των εκτυπωτών τους, αλλά κάλυψαν αρκετά τετραγωνικά των περιπτέρων τους με εφαρμογές και προϊόντα που μπορούν οι εκτυπωτές τους να μεταμορφώσουν.

Όσον αφορά στην έκθεση Fespa ως διοργάνωση, αυτή ανανέωσε το ραντεβού της με τον κλάδο της Οπτικής Επικοινωνίας για τις 14-17 Μαΐου 2019, αυτή τη φορά στο Μόναχο.
Η δε διοργάνωση του 2020 (χρονιά drupa για τον κλάδο μας) θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη από τις 24 έως τις 27 Μαΐου.

Βασίλης Δημάκης

Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών και Εκδότης του περιοδικού CMYK.
Ειδικός συνεργάτης της έκθεσης GRAPHICA από το 2007 και Διευθυντής Σύνταξης του GraphicaNews.