graphicanews

peracto

PeractoJet: Εκτύπωση υφασμάτων χωρίς επεξεργασία

την 20 Δεκεμβρίου, 2017

Μία νέα τεχνολογία μελανιών σχεδιασμένη για βαφή/εκτύπωση υφασμάτων χωρίς ενδιάμεσα στάδια παρουσίασε μία μικρή και νεοσύστατη εταιρεία, από τη Γερμανία.

Πρόκειται για την εταιρεία farbpunkt, η οποία δημιούργησε ένα νέο μελάνι το οποίο δεν χρειάζεται πλύσιμο και ειδικό στέγνωμα, το προς εκτύπωση ύφασμα δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία (pretreatment), και έχει μεγάλη αντοχή επειδή δημιουργεί ειδικούς δεσμούς με τις ίνες του υφάσματος.

Η νέα, πατενταρισμένη, σύνθεση των μελανιών της εταιρείας που ονομάζεται PERACTO, υπόσχεται τη δραστική μείωση της ροής παραγωγής σε 2 μόλις στάδια (βαφή + στερεοποίηση), εξαλείφοντας πλήρως τα στάδια της προετοιμασίας και του πλυσίματος.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η καινοτομία αυτή μεταφράζεται σε μείωση κατά 50% του κόστους παραγωγής σε σχέση με τη χρήση παραδοσιακής βαφής των υφασμάτων.
Επίσης, μειώνεται δραστικά το κόστος νερού και ενέργειας, αφού, το έτοιμο τυπωμένο ύφασμα δεν χρειάζεται πλύσιμο στην έξοδο και δεν απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες στεγνώματος των μελανιών.

Λειτουργία
Τα μελάνια PeractoJet περιέχουν νανοσωματίδια βαφής που διεισδύουν εύκολα μέσα στο ύφασμα με αποτέλεσμα να χρωματίζουν τόσο την επιφάνεια, όσο και τις εσωτερικές ίνες του υφάσματος.
Με τη θέρμανση του υφάσματος στους 140° C, τα μελάνια σχηματίζουν ένα μόριο μακριάς αλυσίδας που προσκολλάται στα νανο-σωματίδια βαφής, με αποτέλεσμα αυτά να μπλέκονται στις ίνες του υφάσματος. Το μόριο μακριάς αλυσίδας συνδέεται χημικά με το κλωστοϋφαντουργικό προϊόν και μόλις ολοκληρωθεί η σταθεροποίηση, οι χρωστικές ουσίες συνδέονται μόνιμα με τις ίνες του υφάσματος. Ο δεσμός αυτός είναι τόσο μηχανικός όσο και χημικός με αποτέλεσμα την υψηλή αντοχή του.
Τα μελάνια της εταιρείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από τους εκτυπωτές του πελάτη, όπως και τα υπόλοιπα κοινά μελάνια του εμπορίου.