graphicanews

Ειδήσεις

Νέα οδηγία της Ε. Επιτροπής για τους “πράσινους ισχυρισμούς”.

Νέα οδηγία της Ε. Επιτροπής για τους “πράσινους ισχυρισμούς”.

την 28 Απριλίου, 2023

Η Intergraf χαιρετίζει την υιοθέτηση της προτεινόμενης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τεκμηρίωση και την κοινοποίηση περιβαλλοντικών ισχυρισμών (Green Claims Directive) που παρουσιάστηκε στις 22 Μαρτίου 2023. Το νέο αυτό νομικό πλαίσιο αφορά στους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από εταιρείες προς τους καταναλωτές σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων τους και τις πρακτικές που ακολουθούν.

Το έργο της Intergraf, αναφορικά με το αποτύπωμα άνθρακα, και οι τρέχουσες συζητήσεις για τα περιβαλλοντικά σήματα, παρέχουν μια καλή βάση για την υποστήριξη των εκτυπωτικών επιχειρήσεων που συμμορφώνονται με τις μελλοντικές απαιτήσεις σχετικά με τους “πράσινους ισχυρισμούς”.

Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τους “πράσινους ισχυρισμούς”
Με στόχο την καταπολέμηση του “green washing” (σ.σ. των ανεδαφικών δηλαδή ισχυρισμών περί τήρησης περιβαλλοντικών ενεργειών), η προτεινόμενη οδηγία θέτει γενικές απαιτήσεις για την τεκμηρίωση των περιβαλλοντικών ισχυρισμών. Οι ισχυρισμοί αυτοί θα πρέπει στο εξής να αποδεικνύονται βάσει ευρέως αναγνωρισμένων επιστημονικών στοιχείων.
Η οδηγία προβλέπει πως τα κράτη μέλη θα θεσπίσουν διαδικασίες για την επαλήθευση και την πιστοποίηση της τεκμηρίωσης των περιβαλλοντικών ισχυρισμών. Η πρόταση θέτει επίσης απαιτήσεις για τις περιβαλλοντικές ετικέτες (σήματα), οι οποίες θα επαληθεύονται επίσης σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη μέλη.

Σε εθνικό επίπεδο, θα επιβάλλονται κυρώσεις σε εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα κράτη μέλη να ορίσουν κυρώσεις που να είναι «αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές». Η νέα νομοθεσία (εφόσον εγκριθεί) δεν εφαρμόζεται σε πολύ μικρές εταιρείες (επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους ή με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 2 εκατομμυρίων ευρώ) εκτός και εάν οι ίδιες επιθυμούν να επαληθευτούν και να πιστοποιηθούν οι ισχυρισμοί τους.

Αξιολόγηση περιβαλλοντικών σημάτων για τα προϊόντα εκτύπωσης
Πολλά οικολογικά σήματα (ecolabels) και περιβαλλοντικά σήματα είναι διαθέσιμα στην αγορά για τα προϊόντα εκτύπωσης. Επί του παρόντος, η Intergraf εργάζεται για την υποστήριξη, τόσο των εταιρειών εκτύπωσης, όσο και των πελατών τους, στη στρατηγική επιλογή περιβαλλοντικών σημάτων που σχετίζονται με έντυπα προϊόντα, ορίζοντας τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που σχετίζονται με τον κλάδο μας. Στόχος της Intergraf είναι να επιτρέψει στις εταιρείες να λαμβάνουν περιβαλλοντικές αποφάσεις με σωστή ενημέρωση, και να τις κοινοποιούν με διαφανή τρόπο. Οι απαιτήσεις που αποτυπώνονται στο προσχέδιο της νέας οδηγίας, συνάδουν πλήρως με την προσέγγιση της Intergraf στο θέμα αυτό.

Το προσχέδιο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τους επόμενους μήνες. Μόλις εγκριθούν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενσωματώσουν τις απαιτήσεις της νέας οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο. Τα μέτρα θα ισχύουν 2 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Η δουλειά που κάνουμε για το αποτύπωμα άνθρακα και η μελλοντική προσέγγισή μας στην τεκμηρίωση των περιβαλλοντικών σημάτων, στοχεύουν στην υποστήριξη των επιχειρήσεων εκτύπωσης, των πελατών τους και των άλλων εμπλεκομένων στην εμπορική αλυσίδα, ώστε να αποδεικνύονται οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί τους σχετικά με τα έντυπα προϊόντα και να αποφύγουμε το “greenwashing” στον κλάδο. Ο κλάδος μας θα είναι καλά εξοπλισμένος ώστε να μπορέσει να συμμορφωθεί με τις φιλόδοξες απαιτήσεις που προβλέπει το προσχέδιο της νέας Οδηγίας της ΕΕ για τους Πράσινους Ισχυρισμούς.” δήλωσε σχετικά η Κα Laetitia Reynaud, υπεύθυνη για θέματα πολιτικής στην Intergraf.

Image by Freepik