graphicanews

Ειδήσεις

ΕΕ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Πέρασε από την Ευρωβουλή ο νόμος για τα πλαστικά.

την 29 Οκτωβρίου, 2018

Στις 24/10/2018 η ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο ψήφισε υπέρ του περιορισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις της απαγόρευσης των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης και των εργαλείων υδατοκαλλιέργειας που περιέχουν πλαστική ύλη (ψήφοι υπέρ 571, κατά 53, αποχή 34).

Είχε προηγηθεί στις 10/10/2018 η θετική γνωμοδότης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ENVI (υπέρ 51, κατά 10, αποχές 3).

Μέχρι το 2021 θα απαγορευθεί η χρήση στην Ε.Ε. ορισμένων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, όπως μαχαιροπίρουνα, πιάτα, μπατονέτες, καλαμάκια και πλαστικές λαβές των μπαλονιών.

Επίσης, θα απαγορευθεί η χρήση και διακίνηση οξο-βιοδιασπώμενων πλαστικών, πολύ λεπτών πλαστικών σακουλών (πλην εφαρμογών υγειονομικού ενδιαφέροντος), αλλά και ορισμένων τύπων συσκευασιών μιας χρήσης από διογκωμένη πολυστερίνη.
Μέτρα περιορισμού των αποβλήτων από προϊόντα καπνού αναφερόμενα στα φίλτρα καπνού που περιέχουν πλαστικό περιγράφονται επίσης στην ίδια νομοθεσία.

Σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στη αγορά πλαστικών φιαλών, σε ορισμένες δομές συσκευασίας τα πώματα – καπάκια πρέπει να είναι μη αποσπώμενα, μέχρι το 2025 είναι υποχρεωτική η χρήση ανακυκλωμένου υλικού και τέλος μέχρι το 2025 είναι υποχρεωτική η συλλογή του 90% των διατιθέμενων ποσοτήτων στην αγορά.

Η σήμανση των πλαστικών μιας χρήσης θα περιλαμβάνει την καταγραφή χημικών που προκαλούν ανησυχία σύμφωνα με τον κανονισμό 1907/2006 (πχ. φθαλικές ενώσεις, δισφαινόλες, ενδοκρινικοί διαταράκτες κ.α). Εισάγεται επίσης η διευρυμένη ευθύνη παραγωγού σε πολλές κατηγορίες πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης (κυπελλάκια,εύκαμπτα περιτυλίγματα φαγητού, δοχεία κ.α).

Πηγή: ΣΥ.ΒΙ.Π.Υ.Σ.