graphicanews

Ειδήσεις

vdm

Να ακριβύνουν οι εκτυπώσεις αποφασίζουν στη Γερμανία

την 26 Ιουνίου, 2018

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Τυπογράφων της Βορειοδυτικής Γερμανίας (VD+M NW), όπου φέτος έδωσαν το παρών 180 μέλη-τυπογράφοι, συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εκτύπωσης στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Ενώ στον απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε διαπιστώθηκε μια σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, με αύξηση του τζίρου συνολικά για τον κλάδο της εκτύπωσης, υπήρξαν και δύο ζητήματα τα οποία απασχολούν σοβαρά τη Βιομηχανία των Εκτυπώσεων στη Γερμανία.

Το πρώτο στοιχείο που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι η αυξανόμενη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για τη στελέχωση των εκτυπωτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας και εκπαίδευσης μένουν κενές παρόλο που ο κλάδος ζητά συνεχώς νέους ανθρώπους για τη στελέχωσή του.

Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επαγγελματίες είναι οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές τόσο στο χαρτί όσο και στα άλλα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται από τον κλάδο, όπως είναι οι εκτυπωτικές πλάκες και τα μελάνια.
Οι ανακοινώσεις των μεγάλων προμηθευτών αναλωσίμων για αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους, που οφείλονται με τη σειρά τους στις αυξήσεις τιμών στις χημικές πρώτες ύλες ή στο αλουμίνιο, είναι πλέον συχνό φαινόμενο και οι αυξήσεις αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και σε ποσοστά της τάξεως του 10%.

Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με το γερμανικό Σύνδεσμο, είναι οι αυξήσεις αυτές να μετακυλήσουν πλέον στους τελικούς αποδέκτες των εκτυπωτικών προϊόντων, καθώς, περαιτέρω δυνατότητα απορρόφησής τους από τον κλάδο δεν υπάρχει.
"Οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις. Τα τυπογραφεία μας πρέπει πλέον να μετακυλήσουν αυτό το βάρος στους πελάτες μας ενημερώνοντας τους για τους λόγους που μας οδηγούν σε αυτήν την ενέργεια." δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου κος Oliver Curdt.