graphicanews

Αρθρογραφία

Έρευνα: Προβλήματα ρευστότητας για 9 στα 10 τυπογραφεία στη Γερμανία

Έρευνα: Προβλήματα ρευστότητας για πολλά τυπογραφεία στη Γερμανία

την 29 Μαρτίου, 2023
.

Έρευνα που διεξήγαγε η Γερμανική θυγατρική της Βρετανικής Close Brothers (εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χρηματοοικονομικό κλάδο), ανάμεσα σε 200 επιχειρήσεις Γραφικών Τεχνών στη Γερμανία, έδειξε πως εννέα στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες στην είσπραξη απαιτήσεων το 2022.

Από την έρευνα φάνηκε πως το 2022 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για πολλές εταιρείες εκτύπωσης στη Γερμανία.
Το 16,5% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν “πολύ κρίσιμο” πρόβλημα λόγω αθέτησης πληρωμών και καθυστερήσεων από τους πελάτες τους, ενώ, το 43,5% των ερωτηθέντων δήλωσε πως γι’ αυτές το πρόβλημα ήταν επίσης έντονο αλλά “οριακά κρίσιμο”.
Επομένως, η κατάσταση για τη χρονιά που μας πέρασε, ήταν πολύ δύσκολη για το 60% των τυπογραφείων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Σχεδόν ένα άλλο τρίτο των εταιρειών (29,5%) επηρεάστηκαν σε μικρότερο βαθμό από τα προβλήματα ρευστότητας, παρόλο που αυτά υπήρξαν και για αυτές. Συνολικά λοιπόν, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις εκτυπώσεων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και ορισμένες από αυτές δεν έλαβαν ποτέ τα χρήματά τους.
Στην έρευνα, μόνο περίπου μία στις δέκα τυπογραφικές εταιρείες (8,5%) δεν διαμαρτυρήθηκε για έλλειψη ρευστότητας.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι απαιτήσεις καθυστέρησαν ή δεν πληρώθηκαν καθόλου πιο συχνά από ό,τι το 2021: Ένα 36% των εταιρειών που απάντησαν παραπονέθηκαν για αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών σε σχέση με το 2021, ενώ περίπου οι μισές (50,5%) δήλωσαν πως αυξήθηκαν οι καθολικές αθετήσεις πληρωμών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σχεδόν εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (88%) κατέφυγε σε δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας, όπως τον τραπεζικό δανεισμό (45,5%), την απαίτηση των χρωστούμενων μέσω του δικαστικού συστήματος (41%), το factoring (την πώληση δηλαδή των απαιτήσεών τους σε τρίτες εταιρείες με αντάλλαγμα την άμεση παροχή ρευστότητας).
Η έρευνα έδειξε επίσης πως αρκετές ήταν και οι επιχειρήσεις που προχώρησαν στην πώληση περιουσιακών τους στοιχείων για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας.

Δεδομένης της πίεσης που δέχτηκαν οι επιχειρήσεις, είναι κατανοητό ότι τόσες πολλές εταιρείες βασίστηκαν σε πρόσθετες λύσεις και αποτάθηκαν σε παρόχους υπηρεσιών ρευστότητας πέρυσι, ώστε να εξασφαλίσουν και να βελτιώσουν τη ροή χρημάτων τους. Και σε εμάς η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά, τόσο από νέους όσο και από υπάρχοντες πελάτες. Αυξήσαμε τις υπάρχουσες πελατειακές μας δραστηριότητες πάνω από 20% μόνο το 2022», λέει ο Detlef Küßner, Διευθύνων Σύμβουλος της Close Brothers Factoring GmbH.

Image by fabrikasimf on Freepik