graphicanews

Αρθρογραφία

wf taseis

Η αγορά του Wide Format για το διάστημα 2017-2021

την 8 Νοεμβρίου, 2017
Πρόσφατα, η εταιρεία Keypoint Intelligents/InfoTreds, δημοσίευσε την έρευνά της σχετικά με την πορεία των εκτυπωτών ευρείας διάστασης (Wide Format) και τα συμπεράσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά για τον σημαντικό αυτό κλάδο της εκτύπωσης.
Οι εκτυπωτές ευρείας διάστασης έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να διεισδύσουν σε διάφορες αγορές προσφέροντας λύσεις σε κλάδους που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν σχέση με την αγορά της εκτύπωσης όπως τη γνωρίζουμε.

Με αφετηρία τις αγορές της φωτογραφίας, της εκτύπωσης σχεδίων και εφαρμογών CAD αλλά και των εκτυπώσεων γραφικών (αφίσες, πανό κ.λπ.), οι εκτυπωτές ευρείας διάστασης μπαίνουν ολοένα σε περισσότερες αγορές όπως για παράδειγμα την πολλά υποσχόμενη αγορά της εκτύπωσης υφασμάτων -τόσο για είδη ρουχισμού και διακόσμησης, όσο και για αυτό που ονομάζουμε soft signage ή εύκαμπτη επιγραφοποιία-.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της πενταετίας 2016-2021 για την αγορά του Wide Format, η ανάπτυξη νέων μηχανών εκτύπωσης επιβραδύνθηκε, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της παραγωγικότητας των μηχανών αυτών. Έτσι, οι συνολικές πωλήσεις των αναλώσιμων όπως τα υλικά εκτύπωσης και τα μελάνια, συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία καθώς ο όγκος των εκτυπώσεων wide format συνεχώς αυξάνεται.
Στην αύξηση αυτή συμβάλλουν οι εκτυπωτές UV, Latex και Dye sublimation, οι οποίοι αύξησαν σημαντικά τις εκτυπώσεις υφασμάτων.
Σε ότι αφορά στις εκτυπώσεις διακόσμησης και αυτές με τη σειρά τους παρουσιάζουν αύξηση, ωθώντας προς τα επάνω όλο τον κλάδο των εκτυπώσεων ευρείας διάστασης.

UV, LED, Latex & Dye Sublimation

Οι προβλέψεις της Keypoint Intelligents/InfoTreds άγγιξαν το 11% για τον σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) στους UV και LED UV εκτυπωτές για την πενταετία 2015-2020 και ο ίδιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και για την πενταετία 2016-2021.
Οι καινοτομίες στις LED τεχνολογίες στεγνώματος, επέτρεψαν στους εκτυπωτές να τυπώνουν σε πολλά υλικά εκτύπωσης, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η γκάμα εφαρμογών τους και να μπουν με τον τρόπο αυτό σε νέες αγορές.
Από την άλλη, και οι latex εκτυπώσεις ολοένα κερδίζουν έδαφος καθώς η τεχνολογία ωριμάζει και πλέον χρησιμοποιούνται από τους επιχειρηματίες για διάφορες εφαρμογές.
Τη μεγαλύτερη βέβαια άνοδο στις εκτυπώσεις υφασμάτων σημειώνουν οι εκτυπωτές dye sublimation οι οποίοι απολαμβάνουν μια αύξηση της τάξεως του 26%!

Ύφασμα: Ο νέος Μουσαμάς

Η μεγάλη αύξηση των εκτυπώσεων σε ύφασμα, όποια και αν είναι η εφαρμογή: Ρουχισμός, Καλύμματα επίπλων, Επιγραφές, Stand προβολής, Σημαίες κ.λπ., δεν είναι πλέον σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς παντού γύρω μας στην αγορά βλέπουμε το ύφασμα να μετατρέπεται σε υλικό οπτικής επικοινωνίας.

περίπτερα έκθεση graphica 2017περίπτερο dataworks έκθεση graphica 2017περίπτερο evin έκθεση graphica 2017περίπτερο atlas digital roland έκθεση graphica 2017

Η δυναμική του υφάσματος ως υλικό εκτύπωσης επιβεβαιώθηκε και στη Graphica που έγινε το Φεβρουάριο στο MEC, όπου για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν τόσοι πολλοί εκθέτες με σημαίες, μπλουζάκια, είδη σπιτιού και ρουχισμού κ.λπ.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν τα περίπτερα με εκτυπωτές των εταιρειών AGFA, HP, Roland, Mutoh κ.α. οι οποίες πρόβαλαν το ύφασμα ως το νέο μέσο στις εκτυπώσεις. Αλλά και εταιρείες με λύσεις διακόσμησης και σήμανσης, όπως η εταιρεία EVIN, πρόβαλαν το ύφασμα ως τη νέα εναλλακτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των ανθρώπων του κλάδου, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, το ύφασμα χαρακτηρίζεται ως "Ο Νέος Μουσαμάς", δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό το μεγάλο ρόλο που θα παίξει από εδώ και στο εξής στην αγορά της εκτύπωσης.

Αξίζει να διαβάσετε ένα άρθρο σχετικά με την εκτύπωση σε ύφασμα που είχαμε δημοσιεύσει αρχικά στο περιοδικό CMYK και κατόπιν στην ιστοσελίδα cmykmag.gr.

Single Pass

Πίσω στην έρευνα της Keypoint Intelligents/InfoTreds, μία ακόμα τεχνολογία η οποία αναμένεται να καταγράψει διψήφιο ρυθμό ετήσιας αύξησης έως το 2021 είναι η Single Pass εκτύπωση. Συγκεκριμένα η πρόβλεψη μιλάει για μία αύξηση της τάξεως του 41% στους εκτυπωτές στη Βόρεια Αμερική. Η τεχνολογία "Single Pass" είναι ήδη αρκετά διαδεδομένη στους μεγάλους βιομηχανικούς εκτυπωτές ευρείας διάστασης.

κεφαλή εκτύπωσης one pass

Με τον όρο single pass εννοούμε την εκτύπωση εκείνη κατά την οποία η κεφαλή εκτύπωσης με τα ακροφύσια είναι σταθερή και μόνο το υλικό εκτύπωσης κινείται. Αντίθετα, στους κλασικούς εκτυπωτές ευρείας διάστασης αλλά και στους απλούς inkjet εκτυπωτές που έχουμε στα σπίτια μας, η κεφαλή εκτύπωσης κινείται κατά μήκος ενός άξονα και ταυτοχρόνως κινείται και το υλικό εκτύπωσης (χαρτί, μουσαμάς κ.λπ.).

Το μεγάλο πλεονέκτημα των εκτυπωτών single pass είναι πως επιτυγχάνονται τεράστιες ταχύτητες εκτύπωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκτυπωτές Memjet οι οποίοι με πλάτος εκτύπωσης 42" καταφέρνουν να τυπώνουν 3 δισεκατομμύρια σταγόνες μελάνης το δευτερόλεπτο!

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ταχύτητα εκτύπωσης single pass στην πράξη.