graphicanews

Αρθρογραφία

Drupa Global Trends Repost No. 5

5o Global Trends Report από τη Drupa

την 16 Απριλίου, 2018
---

Η Drupa ανακοίνωσε την έκδοση της 5ης αναφοράς της για τις Παγκόσμιες Τάσεις των Γραφικών Τεχνών (Drupa Global Trends Report).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το κλίμα στον κλάδο των εκτυπώσεων αντανακλά μια θετική διάθεση μεταξύ των επιχειρήσεων Γραφικών Τεχνών.

Οι τυπογράφοι και οι προμηθευτές από τους περισσότερους κλάδους της αγοράς ανέφεραν ότι βλέπουν αύξηση στις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών τους.
Ο κλάδος της Συσκευασίας παραμένει ο πιο προσοδοφόρος και σημειώθηκε σταθερή βελτίωση της εμπιστοσύνης σε αυτόν, τα τελευταία πέντε χρόνια, από τους εμπορικούς τυπογράφους.

Παρόμοια θετική εξέλιξη δείχνει να έχει και ο κλάδος των "λειτουργικών εκτυπώσεων" (Functional Printing), παρ' όλο που στην αγορά αυτή παρουσιάζεται μία αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων και των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις εκτυπώσεις εκδόσεων έχουν τα σοβαρότερα προβλήματα, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις παρ' όλο που ο κίνδυνος από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις (E-books) βρίσκεται σε ύφεση.

Η Sabine Geldermann, Διευθύντρια της Drupa, Messe Duesseldorf, σχολίασε: "Η έκθεση δείχνει ότι ο κλάδος των Εκτυπώσεων μπορεί να είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Μετά το διπλό χτύπημα του 2008, δηλαδή της παγκόσμιας ύφεσης και της στροφής των καταναλωτών στην "ψηφιακή επικοινωνία", οι εκτυπωτικές εταιρείες και οι προμηθευτές εκμεταλλεύονται πλέον πλήρως την αργή αλλά σαφή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και βρίσκουν νέους τρόπους να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες ώστε να γίνει η εκτύπωση κεντρικό εργαλείο για τους καταναλωτές."

Πώς τα πηγαίνουν οι επιχειρήσεις

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την αγγλική εταιρεία Printfuture και την ελβετική Wissler & Partner για λογαριασμό της Drupa, έλαβε υπόψιν της τις απόψεις 700 υψηλόβαθμων στελεχών τυπογραφείων -επισκεπτών της έκθεσης το 2016- και σχεδόν 250 προμηθευτών.

"Τόσο οι τυπογράφοι όσο και οι προμηθευτές κατανοούν τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος των εκτυπώσεων. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη για ένα θετικό μέλλον για τον κλάδο της εκτύπωσης, αρκεί να αναλυθούν σωστά οι αγορές στόχοι, και να προχωρήσουν οι εμπλεκόμενοι σε εκείνες τις καινοτομίες που απαιτούν οι ανάγκες των πελατών τους." δήλωσε σχετικά ο κος Richard Gray της Printfuture.

Προκλήσεις & Ευκαιρίες

Προκλήσεις για κάποιες περιοχές αλλά σημαντική αύξηση πωλήσεων για τους προμηθευτές δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σε ότι αφορά στις αναλύσεις ανά περιοχές του πλανήτη, η έρευνα έδειξε πως μπορεί το κλίμα να είναι γενικά θετικό, υπάρχουν ωστόσο εξαιρέσεις.

Η Βόρεια Αμερική εμφανίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια, με την Ευρώπη να ακολουθεί με σταθερά βήματα. Δυστυχώς το ίδιο δεν ισχύει για άλλες περιοχές, όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή.

Παγκοσμίως, είναι η τέταρτη χρονιά που παρουσιάζεται βελτίωση της εμπιστοσύνης από τους προμηθευτές. Αυτό που είναι εντυπωσιακό φέτος, είναι η τεράστια αύξηση των πωλήσεων αναλωσίμων, μηχανημάτων και υλικών (+29%).

Όλοι οι τυπογράφοι παγκοσμίως δήλωσαν πως συνεχίζονται οι πιέσεις στις τιμές και στα περιθώρια κέρδους, και πως το γεγονός αυτό το αντιμετωπίζουν με την αύξηση των εργασιών και τα αυξημένα έσοδα.

Στοιχεία τυπογραφων

Στοιχεία προμηθευτών

Υπάρχουν αποδείξεις ότι με την πάροδο του χρόνου η συμπίεση των τιμών και των περιθωρίων κέρδους μειώνεται κάπως παγκοσμίως. Ωστόσο, η περιφερειακή εικόνα είναι πολύ πιο ανομοιογενής.
Για παράδειγμα, ενώ η Βόρεια Αμερική ανέφερε κάποια αύξηση των τιμών, η Αυστραλία / Ωκεανία ανέφερε σαφή πτώση στην τιμολόγηση.

Ανομοιογένεια όμως υπάρχει και ανά κλάδο, με τη Συσκευασία να καταφέρνει να διατηρήσει τις τιμές της αλλά στον κλάδο των εμπορικών εκτυπώσεων οι τιμές εξακολουθούν να πέφτουν.

Ψηφιακή Εκτύπωση vs. Αναλογική Εκτύπωση

Η μετάβαση από την αναλογική εκτύπωση στην ψηφιακή συνεχίζεται αλλά σε μικρότερο βαθμό πλέον.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Λειτουργικές Εκτυπώσεις, κατά κύριο λόγο, βασίζονται στην ψηφιακή εκτύπωση και το 60% αυτών δήλωσε πως πάνω από τις μισές πωλήσεις τους είναι ψηφιακές.

Αντιθέτως, στον κλάδο της Συσκευασίας, μόνο το 12% των ερωτηθέντων είπε πως οι πωλήσεις ψηφιακών εκτυπώσεων ξεπερνούν το 25% του συνολικού τζίρου τους.

Επενδύσεις

Ένα επίσης ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόνο το 27% από όλους τους τυπογράφους που συμμετείχαν στην έρευνα είπε πως χρησιμοποιεί κάποιου είδους Web to print λύση, ποσοστό μόλις 2% μεγαλύτερο από την αντίστοιχη έρευνα το 2014.

Πραγματοποιούν όμως άλλες επενδύσεις, με το 42% να δηλώνει αύξηση στις δαπάνες και μόλις το 9% να δηλώνει μείωση.

Η πιο δημοφιλής επένδυση για τις επιχειρήσεις είναι στην τελειοποίηση εντύπων (Finishing), και ακολουθούν οι επενδύσεις σε εκτυπωτικό εξοπλισμό και σε συστήματα προεκτύπωσης, ροής παραγωγής και MIS.

Κύριες Επενδύσεις

Σε ότι αφορά στο 2018 που διανύουμε, υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τον κλάδο που ανήκει η κάθε επιχείρηση.
Έτσι, οι επενδύσεις σε εκτυπωτικό εξοπλισμό Φλεξογραφίας είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένες για τις επιχειρήσεις Συσκευασίας και ακολουθεί η Offset φύλλου.

Μεταξύ των τυπογράφων που παρέχουν εμπορικές εκτυπώσεις, η πρώτη επιλογή είναι τα έγχρωμα ψηφιακά συστήματα toner φύλλου και ακολουθούν οι μηχανές Offset φύλλου και οι εκτυπωτές ευρείας διάστασης.

---

Με αυτά τα στοιχεία ολοκληρώνεται η συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 5ης αναφοράς για τις Παγκόσμιες Τάσεις των Γραφικών Τεχνών της Drupa.

Ολόκληρη η αναλυτική αναφορά, με πολλά περισσότερα στοιχεία, θα είναι διαθέσιμη στα τέλη Απριλίου από την επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης.