GRAPHICANEWS

Ειδήσεις

οι γραφικές τέχνες στην Ελλάδα

Icap: Άνοδος για τον κλάδο Γραφικών Τεχνών

την 6 Απριλίου, 2018

Ο κλάδος των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα αποτελείται από έναν εκτεταμένο αριθμό επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από ανομοιογένεια σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχουν. Βάσει της τελευταίας έκδοσης της Κλαδικής Μελέτης που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, κάποιες από αυτές είναι καθετοποιημένες και συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ άλλες ασχολούνται αποκλειστικά με κάποιο στάδιο της διαδικασίας εκτύπωσης (προεκτύπωση, εκτύπωση, μετεκτύπωση).

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται επίσης εκδοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής υλικών συσκευασίας, οι οποίες πραγματοποιούν σε δικές τους εγκαταστάσεις την εκτύπωση των προϊόντων τους.

Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι τα βιβλία, τα διαφημιστικά έντυπα, τα χάρτινα κουτιά και τα λοιπά έντυπα, η αγορά είναι πλήρως κατακερματισμένη.

Την καλύτερη εικόνα στις επιμέρους κατηγορίες γραφικών τεχνών παρουσιάζει το 2016 η αγορά εκτυπώσεων εύκαμπτων υλικών συσκευασίας, κυρίως λόγω της εξωστρέφειας των εν λόγω επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση των εξαγωγών γενικότερα που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη διετία.

Αντίθετα σε προϊόντα όπως είναι τα περιοδικά-εφημερίδες, τα μηχανογραφικά έντυπα, οι χάρτινες ετικέτες και τα εύκαμπτα υλικά συσκευασίας, η παραγωγή εμφανίζει μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης.

Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του κλάδου των γραφικών τεχνών αποτελούν ένα ενδιάμεσο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, η ζήτηση τελικών προϊόντων, όπως εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων, χάρτινων και πλαστικών ειδών συσκευασίας κ.λπ., προσδιορίζει και τη ζήτηση των εν λόγω υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την Director Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Σταματίνα Παντελαίου, η συνολική αγορά των Γραφικών Τεχνών παρουσίασε καθοδική πορεία την περίοδο 2009 - 2014 με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης -8,1%.
Το 2015 εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς του κλάδου, ενώ το 2016 σημειώνει οριακή αύξηση 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της αύξησης στην αγορά των εκτυπώσεων εύκαμπτων υλικών συσκευασίας.

πηγη: Ναυτεμπορική