graphicanews

Ειδήσεις

τει

H Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών στο ΠΔΑ

την 21 Δεκεμβρίου, 2017

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε στις 18 Δεκεμβρίου το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 09:00.

Το σχέδιο αυτό μας αφορά ιδιαιτέρως επειδή στο νέο Πανεπιστήμιο που θα δημιουργηθεί, θα ενσωματωθούν και τα τμήματα της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, όπου λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών.

Σύμφωνα με το νέο, υπό διαβούλευση σχέδιο, το τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών -όπου διδάσκονται οι Εκτυπώσεις, η Τυπογραφία, οι Ψηφιακές εκτυπώσεις, η Συσκευασία, η Βιβλιοδεσία, η Μεταξοτυπία κ.α.- μετατρέπεται σε κατεύθυνση σε ένα τμήμα που θα ονομάζεται Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας και το οποίο θα αποτελεί μέρος μιας σχολής που θα ονομάζεται Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η λογική διάρθρωσης της νέας Σχολής στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, που αφορά τη Βιομηχανία της Εκτύπωσης και της Συσκευασίας, δεν λαμβάνει υπόψιν της ότι πρόκειται παγκοσμίως για μία Βιομηχανία με συνεχή εξέλιξη και εξάπλωση σχεδόν σε όλους τους κλάδους παραγωγής.
Οι εκτυπώσεις μπορεί να ξεκίνησαν ως μία επιστήμη που υπηρετούσε τη μετάδοση και διατήρησης της γνώσης (βιβλία, έντυπα, κ.λπ.), σήμερα όμως χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας (printed solar cells, φωτοβολταϊκά), στη βιομηχανία της ένδυσης (textile printing), στη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (εύκαμπτες οθόνες, RFID ετικέτες), στην τρισδιάστατη εκτύπωση κ.α.
Για τον δε κλάδο της Συσκευασίας, η συμβολή των Γραφικών τεχνών είναι καθοριστικής σημασίας αφού στη σύγχρονη εποχή του μάρκετινγκ και της προβολής η συσκευασία έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί μόνο ένα μέσο αποθήκευσης και διατήρησης ενός προϊόντος.
Ευχόμαστε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης να διορθωθεί η αρχική αστοχία στη διάρθρωση των τμημάτων και σχολών, και η Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών να ενσωματωθεί στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο τμήμα, όπως αξίζει σε μία τόσο σημαντική εφαρμοσμένη επιστήμη.

Όποιος επιθυμεί να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια, μπορεί να δηλώσει το σχόλιό του στο Άρθρο 2 του νέου νόμου, στο Δικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων του Υπουργείου από εδώ