graphicanews

Ειδήσεις

Αυξήσεις στις τιμές μελανιών

Αύξηση στις τιμές των μελανιών από 1/1/2018

την 13 Δεκεμβρίου, 2017

Την αναγκαστική αύξηση στις τιμές των μελανιών τους ανακοίνωσαν οι Sun Chemicals και ο όμιλος Flint, από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.
Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Flint αναφέρει πως εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου κόστους στις πρώτες ύλες, είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε αύξηση των τιμών για τα μελάνια συσκευασίας που διαθέτει στην παγκόσμια αγορά.

"Η συνεχόμενη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, που ήταν ιδιαιτέρως μεγάλες κατά το 3ο τρίμηνο του 2017, αναμένεται να συνεχιστούν και το 4ο τρίμηνο και να συνεχίσουν και εντός του 2018.
Ήδη οι αντιπρόσωποι πωλήσεών μας βρίσκονται στην αγορά και συζητούν με τους πελάτες μας τους λόγους και το μέγεθος των αυξήσεων σε κάθε τομέα ξεχωριστά"

Οι αυξήσεις οφείλονται στις αυξήσεις στις τιμές πολυαιθυλενίου καθώς και στις ρητίνες πολυαιθυλενίου, στο διοξείδιο του τιτανίου, στις χρωστικές ουσίες, σε βασικούς διαλύτες, στη γλυκερίνη κ.α. Οι αυξήσεις στο κόστος αυτών των πρώτων υλών επηρεάζουν μοιραία και τις τιμές τόσο στα μελάνια διαλύτη (solvent) όσο και στα μελάνια νερού (water-based).

Άλλες σημαντικές αιτίες που θα προκαλέσουν αυτές τις αυξήσεις είναι:

• Πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής χρωστικών ουσιών στην Κίνα έχουν διαταχθεί να κλείσουν, σε αναμονή της περιβαλλοντικής επιθεώρησης.
• Οι τιμές γλυκερίνης το 2018 αναμένεται να είναι κατά 80-90% υψηλότερες από το 2017.
• Οι διαλύτες είναι υπό πίεση εξαιτίας χαμηλής παροχής υλικού.
• Η συνεχής συρρίκνωση και κλιμάκωση των τιμών στην αγορά του διοξειδίου του τιτανίου (TiO2).

Η Sun Chemicals από την πλευρά της επικαλείται όπως είναι φυσικό τους ίδιους λόγους για τις αυξήσεις που θα πραγματοποιήσει και αυτή από την 1η Ιανουαρίου στα μελάνια εύκαμπτης συσκευασίας. Ήδη μάλιστα από τον Μάρτιο φέτος η εταιρεία είχε προχωρήσει σε αύξηση των τιμών της σε όλα τα μελάνια που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου.

Για τη νέα χρονιά, η αυξήσεις αναμένονται να κυμανθούν σε υψήλο μονοψήφιο ποσοστό σύμφωνα με την εταιρεία.