GRAPHICANEWS

Ειδήσεις

To You Book

Ενα βιβλίο ευαίσθητο στην αφή

την 18 Σεπτεμβρίου, 2019

Μία πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή βιβλίου πραγματοποίησε προσφάτως η ακαδημαϊκός και καλλιτέχνης πολυμέσων Δρ. Γιώτα Δημητρίου από την Κύπρο.
Πρόκειται για την έκδοση του βιβλίου “To You”, το οποίο για να διαβαστεί από τον αναγνώστη απαιτεί το άγγιγμα και την ζεστασιά του, καθώς τα κείμενα της ποιητικής συλλογής που περιέχει είναι πλήρως καλυμμένα με μαύρο μελάνι.

Το βιβλίο, που είναι ευαίσθητο στην αφή και στη θερμότητα, είναι επικαλυμμένο με μαύρο θερμοχρωμικό μελάνι το οποίο ενεργοποιείται μέσω θερμικής αγωγής. Αυτό κάνει το κείμενο στις σελίδες του βιβλίου ευανάγνωστο όταν εκτίθενται στη θερμότητα (συνήθως μεταξύ 27 - 35 βαθμών).

«Αυτό το είδος μελανιού έρχεται σε δύο μορφές: Λευκοχρώματα που περιέχουν άχρωμες ενώσεις που σχηματίζονται με τη μείωση μιας βαφής έτσι ώστε η αρχική βαφή να μπορεί να οξειδωθεί και δεύτερη με βάση υγρούς κρυστάλλους, που σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες οι υγροί κρύσταλλοι αναπροσανατολίζονται ώστε να παράγουν μια εμφανή αλλαγή στο χρώμα» μας εξηγεί η Δρ Δημητρίου.

Το βιβλίο εκτυπώθηκε με την τεχνική της μεταξοτυπίας, ενώ τα πρώτα αντίγραφα φτιαχτήκαν στο χέρι από τη ίδια.

Κάθε αντίγραφο του βιβλίου, έχει διαστάσεις Α5, και έρχεται σε ένα χειροποίητο κουτί, συνοδευόμενο από μια επιστολή «how to care for me» και μια σύντομη σημείωση από την καλλιτέχνη με την υπογραφή της.

Το "​To You​" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην γκαλερί Bluchip στην Λάρνακα της Κύπρου και μετέπειτα στη γκαλερί Arnolfini στο Μπρίστολ της Αγγλίας.
Είναι διαθέσιμο για αγορά σε περιορισμένο αριθμό 150 αντιτύπων, είτε μέσω των παραπάνω γκαλερί, είτε μέσω της ιστοσελίδας to-you.live/shop.