graphicanews

Ειδήσεις

Sans Forgetica

Sans Forgetica: Μια γραμματοσειρά ενάντια στη λήθη.

την 9 Οκτωβρίου, 2018

H Sans Forgetica είναι μια γραμματοσειρά που έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της ψυχολογίας για τη βελτίωση της διατήρησης γραπτών πληροφοριών.
Δημιουργήθηκε από μία πολυσυλλεκτική επιστημονική ομάδα σχεδιαστών και ερευνητών του τμήματος Σχεδιασμού και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου RMIT της Αυστραλίας.

Πρόκειται για μία γραμματοσειρά σχεδιασμένη με βάση τις αρχές της γνωστικής ψυχολογίας και ο ρόλος της είναι να βοηθήσει τους αναγνώστες να θυμούνται καλύτερα αυτό που διαβάζουν.

Η Sans Forgetica είναι πιο δύσκολο να διαβαστεί σε σχέση με τις περισσότερες γραμματοσειρές που κυκλοφορούν στην αγορά - και αυτό είναι ένα εσκεμμένο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού της.
Η «επιθυμητή» δυσκολία που αντιμετωπίζει ο αναγνώστης κατά την ανάγνωση πληροφοριών μορφοποιημένων με την Sans Forgetica ωθεί το μυαλό του να εμπλακεί σε βαθύτερη επεξεργασία της πληροφορίας που δέχεται. Και αυτή είναι και η κεντρική φιλοσοφία πίσω από το σχεδιασμό αυτής της νέας γραμματοσειράς.

Ιστορικά, ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι γραμματοσειρές διέπεται από την τεχνολογία που υπάρχει διαθέσιμη εκείνη τη χρονική στιγμή του σχεδιασμού.
Από την εποχή που ο Γουτεμβέργιος ανέπτυξε τη μέθοδο των κινητών στοιχείων που οδήγησαν στην εφεύρεση της τυπογραφίας τον 15ο αιώνα, έως την εισαγωγή των ψηφιοποιημένων γραμματοσειρών με την είσοδο του DTP στις Γραφικές Τέχνες, η τυπογραφία καθορίστηκε τόσο από την τεχνολογική εξέλιξη όσο και από την επικρατούσα αισθητική του design.

Σήμερα, η τυπογραφική έκφραση έχει απελευθερωθεί. Η ψηφιακή τεχνολογία μάς επιτρέπει να σκεφτόμαστε και να δημιουργούμε πέρα από τους φυσικούς περιορισμούς των υλικών, ενώ οι φανταχτερές, υψηλής ευκρίνειας ψηφιακές οθόνες επιτρέπουν στα τυπογραφικά στοιχεία να είναι πιο ίσια, πιο ομαλά και πιο συμμετρικά από ποτέ.
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν ήταν τόσο εύκολο να δημιουργήσουμε γράμματα σε ό, τι σχήμα μπορούμε να φανταστούμε.

Αλλά με ποιο κόστος;

Sans Forgetica vs other fontsΈρευνες έδειξαν ότι ορισμένες γραμματοσειρές που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια αυτών των νέων εργαλείων και τεχνολογιών μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές στο να βοηθούν τον αναγνώστη να θυμάται τις πληροφορίες που διαβάζει.

Όταν μια πληροφορία είναι πολύ ευανάγνωστη και "καθαρή", μπορεί να αποτύχει να εμπλέξει το μυαλό μας σε μία βαθύτερη γνωστική επεξεργασία που απαιτείται για την αποτελεσματική διατήρηση και ανάκληση της πληροφορίας.

Η Sans Forgetica είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το, κάπως ειρωνικό, ελάττωμα του design.
Με τη διακοπή της ροής των χαρακτήρων/γραμμάτων, ο αναγνώστης υποκινείται, με διακριτικό τρόπο, να αυξήσει την εστίασή του στο κείμενο που μελετά.

Έτσι, σε αντίθεση με άλλες -πιο συμβατικές- γραμματοσειρές, ο αναγνώστης αναγκάζεται να παραμείνει περισσότερη ώρα προσηλωμένος σε μία λέξη με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός του να αυξάνει τη γνωστική επεξεργασία της πληροφορίας, βελτιώνοντας τη διατήρησή της.

Η Sans Forgetica είναι δωρεάν διαθέσιμη από εδώ και συμβατή τόσο για περιβάλλον MAC όσο και για PC.