graphicanews

Αρθρογραφία

Kaunain Shahidi

Στην Εκτύπωση και τη Συσκευασία, η βιωσιμότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από όσο νομίζετε

από Kaunain Shahidi την 12 Σεπτεμβρίου, 2023
.

Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι όποιος ακούει τη λέξη «Αειφορία», του προκαλείται ένα πολύ ιδιαίτερο συναίσθημα συμπάθειας και όντως συνδεόμαστε με όλες τις θετικές πτυχές ή τη σημασία αυτής της λέξης, που δεν είναι πια απλώς μια λέξη-κλειδί, αλλά έχει γίνει η κινητήρια δύναμη πολλαπλών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων των Εκτυπώσεων και της Συσκευασίας.

Από τη σκοπιά του απλού ανθρώπου, η πιο γενική κατανόηση αυτής της μαγικής λέξης είναι «να διαφυλάξουμε τους φυσικούς πόρους».
Από τη σκοπιά των βιομηχανιών της Εκτύπωσης και της Συσκευασίας, έχουν γίνει τεράστιες εξελίξεις και τα τελευταία χρόνια, η κοινότητα έχει επιτύχει να εφαρμόσει πολλαπλές βιώσιμες ιδέες μέσω καινοτόμων υλικών, μηχανημάτων και τεχνικών προσαρμογών με μειωμένη χρήση φυσικών και άλλων πόρων.

Όσον αφορά την προέλευση της Αειφορίας, δεν αποτελεί μια νέα έννοια για την ανθρωπότητα. Πολύ πίσω στο 1713, ήταν ο Hanns Carl, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του Βασιλικού Γραφείου Μεταλλείων στη Σαξονία της Γερμανίας, και είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει μια λέξη με στόχο να βρει τις λεπτομέρειες μιας πιθανής έλλειψης ξυλείας, η οποία ήταν μια βασική πρώτη ύλη της εποχής εκείνης.
Ο Hanns είχε προτείνει τότε τη συγκομιδή του ξύλου μόνο όταν θα ήταν διαθέσιμη η αντικατάστασή του από τη νέα ανάπτυξη.
Χρησιμοποίησε τη γερμανική λέξη «Nachhalten» (διατήρηση) για να περιγράψει τις δασικές πρακτικές. Αργότερα, με την προσθήκη μιας άλλης γερμανικής λέξης, «Entwicklung» (ανάπτυξη) πήραμε τον όρο «Nachhaltige Entwicklung» (Αειφόρος ανάπτυξη - Βιώσιμη ανάπτυξη).

Επιστρέποντας στο 2023, η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των ασθενειών, της κακής σωματικής και ψυχικής υγείας, των ακραίων καιρικών φαινομένων, της αυξημένης πείνας και της κακής διατροφής σε διάφορα μέρη, ειδικά όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ή να βρουν τρόφιμα.

Η κλιματική αλλαγή αναφέρεται στην αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος, το οποίο είναι ένα διασυνδεδεμένο σύστημα ήλιου, γης και ωκεανών, βροχής, ανέμου, δασών, ερήμων, συμπεριλαμβανομένων όλων όσων κάνουμε εμείς οι άνθρωποι.

Οι επιστήμονες έχουν βρει διάφορες αποδείξεις για την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως του ατμοσφαιρικού CO2 και της παγκόσμιας θερμοκρασίας, των αλλαγών στη στάθμη της θάλασσας, της έκτασης των πάγων, των ορυκτών και της κατανομής των ειδών. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων CO2 και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν θέλουμε να σταματήσουμε τις αναπόφευκτες καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας (θέρμανση), που σημαίνει άμεση και πολύ σημαντική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με τουλάχιστον μια μείωση της τάξεως του 43% έως το έτος 2030.

Το ερώτημα είναι, "Τι μπορούμε να κάνουμε για την άνοδο της θερμοκρασίας; Λοιπόν, δεν υπάρχει μια μοναδική ή απλή λύση σε αυτήν την προσπάθεια.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσω της εξάλειψης των επιδοτήσεων σε ενέργειες που βλάπτουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, των φόρων στις εκπομπές CO2 και του αερίου του μεθανίου, της συνεργατικής καινοτομίας και της υποστήριξης σε πράσινες τεχνολογίες.


Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, εκτός από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) του UNDP (Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών), διάφοροι διεθνείς οργανισμοί σε διαφορετικά επίπεδα έχουν δρομολογήσει πολλαπλά concepts, όπως το Net Zero, Carbon Neutrality και ESG (Environment, Social, Governance). Όλα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το παγκόσμιο ζήτημα της βιωσιμότητας. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα να γίνουν. Και όλες οι περιοχές του κόσμου πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί.






Kaunain Shahidi

Ο κ. Kaunain Shahidi είναι στρατηγικός στοχαστής με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη και προμήθεια συσκευασιών. Έχει ολοκληρωμένη κατανόηση, γνώση και πρακτική έκθεση σε ένα ευρύ φάσμα εκτύπωσης και συσκευασίας, με εξειδίκευση σε καινοτομίες, τάσεις και τεχνολογίες.