graphicanews

Αρθρογραφία

«Ο κανονισμός της ΕΕ για τις συσκευασίες προκαλεί αισθητή απροθυμία για επενδύσεις»

«Ο κανονισμός της ΕΕ για τις συσκευασίες προκαλεί αισθητή απροθυμία για επενδύσεις»

την 15 Δεκεμβρίου, 2023
.

Ακόμη και οι κατασκευαστές μηχανημάτων συσκευασίας για τη βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών αισθάνονται άμεσα τις συνέπειες της “πλημμύρας” κανονισμών από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Η βιομηχανία μηχανών συσκευασίας επηρεάζεται ιδιαιτέρως από τους κανονισμούς της ΕΕ που αφορούν στις συσκευασίες. Οι ασαφείς απαιτήσεις των νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλούν αβεβαιότητα τόσο στους κατασκευαστές μηχανημάτων όσο και στους χρήστες, οι οποίοι με τη σειρά τους αναβάλουν τα σχέδια επενδύσεών τους.
Η αβεβαιότητα αυτή έχει γίνει ήδη αισθητή στις πωλήσεις νέων εξοπλισμών υποστηρίζει ο VDMA, ο Γερμανικός Σύνδεσμος κατασκευαστών Μηχανημάτων & Εξοπλισμού για τη Βιομηχανία.

“Η απροθυμία για νέες επενδύσεις είναι πλέον σαφέστατη. Συνολική μείωση 12% παρουσίασαν οι εισερχόμενες παραγγελίες στην κατασκευή μηχανημάτων συσκευασίας για την περίοδο από Ιανουάριο έως Σεπτεμβρίου 2023, με τις παραγγελίες από το εξωτερικό να καταγράφουν μείωση της τάξεως του 17%.
Τα αποτελέσματα αυτά συνδέονται σαφέστατα με τον κανονισμό της ΕΕ για τις συσκευασίες», λέει ο Richard Clemens, Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου VDMA για θέματα Μηχανημάτων Επεξεργασίας και Συσκευασίας Τροφίμων.

Το «συνονθύλευμα» κανονισμών δεν έχει εξαλειφθεί

Στην πραγματικότητα η ΕΕ επιδιώκει τους σωστούς στόχους με αυτόν τον κανονισμό, προσθέτει ο κος Clemens. Οι εναρμονισμένες σε επίπεδο ΕΕ απαιτήσεις της νομοθεσίας για τις συσκευασίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε μια βιώσιμη κυκλική οικονομία και ως εκ τούτου να ενισχύσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ.
Όμως, εξακολουθεί να μην τίθεται θέμα πλήρους εναρμόνισης των νομικών απαιτήσεων μετά την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντίθετα, το υπάρχον «συνονθύλευμα» συγκεκριμένων κανονισμών συσκευασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένει σε ισχύ», επικρίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της VDMA.
“Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να θεσπίσουν αυστηρότερα, εθνικά, μέτρα που υπερβαίνουν τις διατάξεις του κανονισμού. Πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία να οριστεί ένα σαφές πλαίσιο - με αρνητικές συνέπειες για τις επενδύσεις».

Οι θετικές πτυχές του νέου κανονισμού

Παρ’ όλ’ αυτά, το τρέχον προσχέδιο περιέχει και ορισμένες βελτιώσεις, όπως η άρση της απαγόρευσης συσκευασίας φρούτων και λαχανικών και των συσκευασιών μιας χρήσης για μεμονωμένες μερίδες στον τομέα HORECA, προσθέτει ο Clemens. Η απαγόρευση ορισμένων συσκευασιών και υλικών θα είχε εκτεταμένες συνέπειες για πολλές εταιρείες στον κλάδο των μηχανημάτων συσκευασίας.

Ο κανονισμός της ΕΕ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας είναι αναμφίβολα μια πρόκληση για τον κλάδο μας, αλλά τον βλέπουμε επίσης ως ευκαιρία για την προώθηση της βιώσιμης καινοτομίας. Η τεχνογνωσία στην εξεύρεση λύσεων για βιώσιμη παραγωγή και συσκευασία γίνεται καθοριστικός ανταγωνιστικός παράγοντας. Η ψηφιοποίηση είναι κινητήριος μοχλός και ενεργοποιητής για αυτό», συνοψίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου Μηχανημάτων Επεξεργασίας και Συσκευασίας Τροφίμων του VDMA.