GRAPHICANEWS

Αρθρογραφία

Μικρότερες Συσκευασίες θέλει η Ε.Ε.

Μικρότερες Συσκευασίες θέλει η Ε.Ε.

την 8 Μαΐου, 2025
.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και κυκλοφορούν οι συσκευασίες, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο 2025/40, γνωστό ως PPWR (Packaging & Packaging Waste Regulation) που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα της ΕΕ και τέθηκε σε ισχύ στις 11 Φεβρουαρίου, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας καθώς θα επηρεάσει άμεσα τις πρακτικές τόσο των κατασκευαστών όσο και των brand owners.

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει πληθώρα οδηγιών για τα υλικά των συσκευασιών αλλά, πλέον, και για το μέγεθός τους! Το Άρθρο 10 του νέου κανονισμού σε συνδυασμό με το άρθρο 24, προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς στον υπερβολικό κενό χώρο μέσα στις συσκευασίες αλλά και στο μέγεθός τους το οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί έως την 1η Ιανουαρίου 2030 στο απολύτως απαραίτητο.

Η ΕΕ επιδιώκει να καταπολεμήσει την πρακτική της «φουσκωμένης» συσκευασίας, όπου το προϊόν καταλαμβάνει μόλις ένα μέρος του συνολικού όγκου, οδηγώντας σε σπατάλη υλικών, αυξημένες μεταφορικές ανάγκες και τελικά μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Συγκεκριμένα, το Άρθρο 24 απαιτεί από τους κατασκευαστές να περιορίσουν τον κενό χώρο στο εσωτερικό της συσκευασίας στο μέγιστο κατά 50% σε σχέση με τον συνολικό όγκο. Ο υπολογισμός αυτός θα βασίζεται σε πρότυπα που αναμένεται να εκδοθούν έως τις 12 Φεβρουαρίου 2027 και θα περιλαμβάνει όλους τους τύπους εξωτερικών συσκευασιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ορισμό του “κενού χώρου” και στον τρόπο με τον οποίο αυτός θα υπολογίζεται. Η πρόκληση για τις επιχειρήσεις θα είναι η ακριβής μέτρηση του όγκου των προϊόντων και της αντίστοιχης συσκευασίας τους, ώστε να τεκμηριώνεται η συμμόρφωση.
Το νέο πλαίσιο αφορά τόσο τις ατομικές όσο και τις ομαδικές συσκευασίες (grouped packaging) και εκτείνεται και στη συσκευασία των e-commerce αποστολών, ένας τομέας που κατηγορείται συχνά για την υπερβολική χρήση υλικών. Η συμμόρφωση θα πρέπει να τεκμηριώνεται και να επαληθεύεται, με τις επιχειρήσεις να υποχρεούνται να αποδεικνύουν την αναγκαιότητα του πρόσθετου χώρου σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι απαιτήσεις του Άρθρου 24 για τον περιορισμό του κενού χώρου δεν εφαρμόζονται άμεσα, αλλά έως τις 12 Φεβρουαρίου 2028 οι κατασκευαστές θα πρέπει να έχουν πλήρως ενσωματώσει τις νέες προδιαγραφές στο σχεδιασμό των συσκευασιών τους. Η μεταβατική αυτή περίοδος επιτρέπει τον απαραίτητο χρόνο για ανασχεδιασμό, προσαρμογή εξοπλισμού και εκπαίδευση προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης συσκευασίας.

Τέλος, ο νέος κανονισμός δεν περιορίζεται μόνο στον όγκο της συσκευασίας. Φέρνει σειρά υποχρεώσεων για τους παραγωγούς, όπως στόχους επαναχρησιμοποίησης συσκευασιών, απαγόρευση ορισμένων τύπων υλικών (π.χ. ουσίες PFAS), υποχρεωτική χρήση ανακυκλωμένου περιεχομένου σε πλαστικές συσκευασίες και τυποποίηση επισήμανσης για να διευκολύνεται η ανακύκλωση.

Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση που επαναπροσδιορίζει τη σχέση του προϊόντος με το "περιτύλιγμά" του.
Το πλαίσιο των κανονισμών αυτών, η γενική κατεύθυνση δηλαδή είναι ξεκάθαρη: λιγότερο πλαστικό, λιγότερο κενό, περισσότερη υπευθυνότητα. Όσοι προετοιμαστούν έγκαιρα θα έχουν το πλεονέκτημα σε μια αγορά που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς.