graphicanews

Ricoh Plant based Ink

Η Ricoh δημιουργεί το πρώτο φυτικό μελάνι.

την 25 Φεβρουαρίου, 2022

Η Ricoh ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου, φυτικού, μελανιού για μαζική χρήση στις εκτυπώσεις εντύπων και συσκευασιών με το οποίο, όσοι το χρησιμοποιούν, θα μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τον περιβαλλοντικό αντίκτυπό τους.

Πρόκειται για ένα παράγωγο του μελανιού που η εταιρεία είχε κατασκευάσει σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Olbrich, για την αγορά της διακόσμισης (dècor print).

Σύμφωνα με την εταιρεία, το φυτικό έλαιο που αποτελεί δομικό συστατικό του νέου μελανιού, δημιουργεί ένα βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μελάνι που:

Στεγνώνει γρήγορα, καθώς δεν απαιτείται θερμότητα για τη στερέωση του μελανιού. Το λάδι διεισδύει σε πορώδη υποστρώματα αφήνοντας τη χρωστική ουσία κοντά στην επιφάνεια. Αυτό μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και εξαλείφει την ανάγκη για ένα ολόκληρο σύστημα στεγνώματος.
Είναι άοσμο, με βελτιωμένη συμβατότητα με τρόφιμα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται μονομερή.
Είναι βιοδιασπώμενο και υποστηρίζει την απομελάνωση των εκτυπωμένων υλικών.
Δεν έχει βάση το νερό, επομένως δεν απαιτούνται βιοκτόνα για να διατηρηθεί το μελάνι χρησιμοποιήσιμο.

Οι κεφαλές εκτύπωσης του εκτυπωτή που θα χρησιμοποιήσει το μελάνι καθαρίζονται πιο εύκολα και είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν.
Επιπροσθέτως, προσφέρει μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση μελάνης καθώς η ίδια οπτική πυκνότητα επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας 50% λιγότερο μελάνι.

Ο Graham Kennedy, Διευθυντής του τομέα Βιομηχανικών Εκτυπώσεων & Οπτικής Επικοινωνίας της Ricoh δήλωσε σχετικά: “Οι Brand owners και οι κατασκευαστές εκτυπωτών επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους και στην εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, όπου αυτό είναι δυνατόν. Με το νέο μας μελάνι φυτικής προέλευσης μπορούν να εισάγουν απρόσκοπτα θετικές αλλαγές που κάνουν μεγάλη διαφορά χωρίς να επηρεάζουν τα υψηλής ποιότητας εκτυπωμένα αποτελέσματά τους”.

Το νέο μελάνι είναι άμεσα διαθέσιμο σε όλη την περιοχή EMEA.