GRAPHICANEWS

Ειδήσεις

Open Day για τη δημιουργία τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας

Open Day για τη δημιουργία τμήματος “Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας”

την 17 Μαΐου, 2022

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της forlabels στο Σχηματάρι εκδήλωση υποστήριξης της ίδρυσης του νέου Τμήματος Eπιστημών Γραφικών Tεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ). Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των Πολιτειακών και Ακαδημαϊκών Αρχών και των εκπροσώπων της Eλληνικής Παραγωγής και Μεταποίησης, για την αναγκαιότητα ίδρυσης του τμήματος. Η ίδρυση του νέου τμήματος έχει αποφασιστεί από την Σύγκλητο και περιλαμβάνεται στην πρόταση αναδιάρθρωσης του Ακαδημαϊκού Χάρτη του ΠαΔΑ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των γραφικών τεχνών, εκτυπώσεων και συσκευασίας και διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών - HELGRAMED που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρo Δρα Μάριο Τσιγώνια και τον κ. Αυγερινό Χατζηχρυσό, Εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και Γενικό και Εμπορικό Διευθυντή της forlabels.

Η Πολιτεία εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο επίπεδο με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο, τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Περικλή Μήτκα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τις Αντιπρυτάνεις, κ. Ευθυμία Παπαγεωργίου και Γραμματή Πάντζιου. Από το ΠαΔΑ συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γραφιστικής και  Οπτικής Επικοινωνίας κ. Απόστολος Παπαποστόλου και η Διευθύντρια της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών κ. Χρυσούλα Γάτσου. Συμμετείχε τέλος, ο Καθηγητής Αναστάσιος Ε. Πολίτης, Πρόεδρος του Διεθνούς Κύκλου Πανεπιστημίων Γραφικών Τεχνών.

Στην εκδήλωση:
- τεκμηριώθηκε πλήρως η αναγκαιότητα και σκοπιμότητα ίδρυσης του νέου Τμήματος
- αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης του κατάλληλα εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού και
- παρουσιάστηκε η αδυναμία κάλυψης δεκάδων θέσεων εργασίας, για την στελέχωση της βιομηχανίας και τη έρευνας στους κλάδους των Γραφικών Τεχνών, των Εκτυπώσεων και της Συσκευασίας, λόγω της απουσίας ολοκληρωμένης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα ως άνω γνωστικά πεδία που ΔΕΝ διδάσκονται πουθενά αλλού.

Επίσης, τεκμηριώθηκαν οι εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχετικά γνωστικά αντικείμενα και αναδείχτηκαν τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του προγράμματος σπουδών του νέου Τμήματος με βάση τα μαθησιακά αποτελέσματα.
Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα μοναδικό στα χρονικά γεγονός, όπου η Πολιτεία και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με όλους τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, για την ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών και του σχεδιασμού της εκπαίδευσης σε σύγχρονους τομείς της βιομηχανίας και της έρευνας που συμμετέχουν ενεργά στη συνολική ανάπτυξη της χώρας και κυρίως των Ανθρώπων της.

Open Day για τη δημιουργία τμήματος “Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας”

Από την συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος και η σημασία των συναφών κλάδων για την ελληνική οικονομία και η διασύνδεση με τον απόλυτα απαραίτητο εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Ακαδημαϊκού Χάρτη στα πανεπιστήμια της χώρας. Διατρανώθηκε η ομοφωνία όλων των φορέων των κλάδων για την ίδρυση του νέου Τμήματος και διατυπώθηκε ξεκάθαρα η πρόσκληση προς την Πολιτεία για την ΑΜΕΣΗ ίδρυση του Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.