GRAPHICANEWS

Ειδήσεις

Έκθεση DRUPA 2021

Μειωμένη διάρκεια και ηχηρές απουσίες για τη drupa 2021

την 31 Ιουλίου, 2020

Η Messe Düsseldorf, διοργανώτρια εταιρεία της drupa, ανακοίνωσε πως η επόμενη διοργάνωση τον Απρίλιο του 2021 θα έχει μικρότερη διάρκεια απ’ ότι συνήθως και θα υποδεχθεί τους επισκέπτες της από τις 20 έως τις 28 Απριλίου. Μειωμένη δηλαδή κατά δύο ημέρες από την αρχική πρόβλεψη μετά την αναβολή της για ένα χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Υπενθυμίζουμε πως η έκθεση μέχρι και το 2012 διαρκούσε 14 ημέρες αλλά στην προηγούμενη διοργάνωση, πριν 4 χρόνια, οι ημέρες λειτουργίας περιορίστηκαν σε 11.
Αιτία, φυσικά, για τη δυσάρεστη αυτή αλλαγή είναι και πάλι η πανδημία, καθώς οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης προβλέπουν πως οι επισκέπτες από μακρινές χώρες δύσκολα θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η διοργανώτρια εταιρεία ανταποκρίνεται με την απόφαση αυτή στην επιθυμία του VDMA (του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Συνδέσμου Εκτύπωσης & Χάρτου) αλλά και πολλών εκθετών της.

"Δεδομένου ότι επί του παρόντος υποθέτουμε ότι λιγότεροι επισκέπτες από το εξωτερικό θα μπορούν να ταξιδέψουν στη drupa 2021, θεωρούμε λογική τη μείωση από 11 σε 9 ημέρες, προκειμένου να κατευθύνουμε τις ροές επισκεπτών πιο αποτελεσματικά …” εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της drupa Claus Bolza-Schünemann.

Δυστυχώς όμως ο νέος κορωνοϊός δεν επηρέασε μόνο τις ημερομηνίες διεξαγωγής και τη διάρκεια της έκθεσης αλλά επηρέασε και την απόφαση μεγάλων εταιρειών του κλάδου οι οποίες ανακοίνωσαν πως δεν θα λάβουν μέρος στην επόμενη διοργάνωση.

Μετά τη Xerox και τη Bobst, οι οποίες πρώτες είχαν ανακοινώσει την απόφασή τους να μην συμμετέχουν στη drupa , πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η είδηση πως και η Heidelberg δεν θα λάβει μέρος στην έκθεση του Düsseldorf.
Ο Rainer Hundsdörfer, CEO της Heidelberg, δήλωσε πως οι απρόβλεπτες επιπτώσεις του Covid-19 βρίσκονται πίσω από την απόφαση του μεγαλύτερου κατασκευαστή εκτυπωτικών μηχανών να μην συμμετάσχει στην έκθεση το 2021.

Τα δυσάρεστα νέα όμως δεν σταματούν εδώ, δυστυχώς πέρα από τις Xerox, Bobst και Heidelberg και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές του κλάδου μας όπως η manroland και η KOMORI ανακοίνωσαν τη ματαίωση της συμμετοχής τους.

Οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες στηρίζονται στους επισκέπτες από όλον τον κόσμο έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Στον αντίποδα, οι τοπικές εμπορικές εκθέσεις και οι εταιρικές εκδηλώσεις μικρής κλίμακας εκτιμάται πως θα βγουν ενισχυμένες από την αναστάτωση που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Ας μην ξεχνάμε πως οι μεγάλες, διεθνής, εκθέσεις απαιτούν σημαντικά κεφάλαια, της τάξεως των δεκάδων εκατομμυρίων, από τις επιχειρήσεις για την παρουσία τους και με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα να είναι από δύσκολες έως αδύνατες, είναι αμφίβολο εάν τελικώς οι επιχειρηματίες-επισκέπτες θα “τολμήσουν” ένα τέτοιο ταξίδι την εποχή του κορωνοϊού.

(photo: Messe Düsseldorf/ctillmann)