GRAPHICANEWS

Ειδήσεις

Πέθανε ο εφευρέτης της Laser εκτύπωσης

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο εφευρέτης της laser εκτύπωσης

την 17 Ιανουαρίου, 2020

Ο Αμερικανός Gary Keith Starkweather, γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1938 και σπούδασε φυσικός. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν ακόμη εργαζόταν στο τμήμα έρευνας της Xerox, δούλεψε πάνω σε μία ιδέα μετατροπής ενός φωτοτυπικού η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '70 οδήγησε στην κατασκευή του πρώτου laser εκτυπωτή. 

Gary_StarkweatherΟ Starkweather ανακάλυψε πως με τη χρήση ενός laser και ενός τυμπάνου θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν εκτυπωτή ο οποίος αντί να αναπαράγει ένα πρωτότυπο -όπως κάνουν τα φωτοτυπικά μηχανήματα- να τυπώνει σε χαρτί πρωτότυπα έργα που γράφονται σε έναν υπολογιστή.
Τα αφεντικά του στη Xerox αρχικά τον αποθάρρυναν να συνεχίσει τις έρευνες στον τομέα αυτό αλλά μετά από 9 περίπου μήνες ο πρώτος laser εκτυπωτής ήταν έτοιμος και έμελε να αλλάξει το μέλλον των εκτυπώσεων παγκοσμίως.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η Xerox δημιούργησε στο Palo Alto της Καλιφόρνια το μεγάλο της ερευνητικό κέντρο (PARC) όπου ο Starkweather μπόρεσε να τελειοποιήσει την ιδέα του και την ίδια χρονιά η laser εκτύπωση ήταν γεγονός. Μάλιστα, τον πρώτο laser εκτυπωτή τον ονόμασε SLOT από τα αρχικά των λέξεων Scanned Laser Output Terminal. Στη συνέχεια ο Starkweather συνεργάστηκε με τους Butler Lampson και Ronald Rider με τη βοήθεια των οποίων κατασκευάστηκε και έγινε εμπορικά διαθέσιμος ο πρώτος laser εκτυπωτής της Xerox.

Ο Starkweather πέθανε σε ηλικία 81 ετών από λευχαιμία στο νοσοκομείο του Ορλάντο.