graphicanews

Ειδήσεις

Siegwerk Deinking UV/LED Inks

Νέα τεχνολογία UV/LED μελανιών από τη Siegwerk

την 18 Φεβρουαρίου, 2019

Η Siegwerk, ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές τυπογραφικών μελανιών για εφαρμογές συσκευασίας και ετικέτες, ένωσε τις δυνάμεις της με την εταιρεία Stora Enso, προμηθευτή λύσεων συσκευασίας, βιοϋλικών, ξύλινων κατασκευών και χαρτιού, ώστε από κοινού να βελτιώσουν τη δυνατότητα αφαίρεσης των εκτυπώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με την τεχνολογία εκτύπωσης UV / LED από τα χαρτιά εκτύπωσης όταν αυτά προορίζονται για ανακύκλωση.

Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η Siegwerk να καταφέρει να αναπτύξει ένα νέο σύστημα offset μελανιού UV/ LED, με εντυπωσιακές ιδιότητες αφαίρεσής του από τις διάφορες ποιότητες χαρτιού.

Σε γενικές γραμμές, το χαρτί που εκτυπώνεται με μελάνια UV / LED εμφανίζει αντοχή στο διαχωρισμό χαρτιού-μελανιού (διαδικασία γνωστή στην αγγλική ως deinking process) καθώς τα μελάνια αυτά σχηματίζουν ένα στερεό, χημικά και μηχανικά ανθεκτικό στρώμα μετά από τη σκλήρυνση τους (UV curring) συγκρίσιμο με τα αυτοκόλλητα πλαστικά.

Με άλλα λόγια, τα μελάνια UV / LED «κολλάνε» με τις ίνες χαρτιού και επομένως είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες κηλίδες χρώματος στο ανακυκλωμένο χαρτί.

"Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε λύσεις UV / LED για όλες τις τεχνολογίες υπεριώδους ακτινοβολίας που να έχουν καλή δυνατότητα διαχωρισμού, παρόμοια με τα παραδοσιακά μελάνια offset και βαθυτυπίας, χωρίς να έχουμε απώλειες στην ποιότητα της εκτύπωσης" δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κος Thomas Glaser, Επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας της Siegwerk.