GRAPHICANEWS

Ειδήσεις

stora enso

Η Stora Enso επενδύει στα χαρτιά kraft

την 29 Μαΐου, 2019

Η Stora Enso ανακοίνωσε την οριστική απόφασή της να επενδύσει περίπου 350 εκατ. Ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου χαρτοποιίας Oulu στη Φινλανδία σε παραγωγή χαρτιού kraft συσκευασίας. Μαζί με την επένδυση αυτή, η εταιρεία αποσύρεται από την παραγωγή χαρτιών εκτύπωσης για έντυπα.

Η επένδυση περιλαμβάνει τη μετατροπή της μηχανής χαρτιού 7 σε μηχανή παραγωγής υψηλής ποιότητας χαρτιού kraft καθώς και το κλείσιμο της μηχανής χαρτιού 6 η οποία παρήγαγε χαρτιά εκτύπωσης εντύπων. Η παραγωγή στο μεταποιημένο μηχάνημα εκτιμάται ότι θα αρχίσει στα τέλη του 2020.

Karl-Henrik Sundström"Η μετατροπή του εργαστασίου Oulu θα επιτρέψει στην Stora Enso να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της στην αναπτυσσόμενη αγορά συσκευασίας, και να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στο μετασχηματισμό της. Έχουμε αποδεδειγμένη ικανότητα στην εκτέλεση μεγάλων έργων μετατροπής με επιτυχία, καθώς έχουμε ήδη μετατρέψει μια μηχανή χαρτιού στο εργοστάσιο Varkaus Mill για να παράγει ποιότητες kraft.” λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Stora Enso, Karl-Henrik Sundström.

"Η οικονομική ανάπτυξη, η βιωσιμότητα και η ασφάλεια των τροφίμων αποτελούν βασικούς παράγοντες στην αγορά συσκευασίας. Αυτή η μετατροπή θα μας επιτρέψει να παρέχουμε στους πελάτες μας ένα πρωτοποριακό προϊόν Kraft με ιδιότητες υψηλής απόδοσης όσον αφορά τη δύναμη, την εκτύπωση και την ασφάλεια των τροφίμων”, λέει ο Gilles van Nieuwenhuyzen, από το τμήμα Συσκευασίας της Stora Enso.

Η δυναμική της αγοράς επιχρισμένων wood free χαρτιών έχει επιδεινωθεί περαιτέρω και κατά συνέπεια η Stora Enso πρέπει να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της. Μετά τη μετατροπή, το περιθώριο EBITDA (δλδ τα κέρδη μιας επιχείρησης προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων) της μηχανής στο Oulu της Φινλανδίας, αναμένεται να βελτιωθεί κατά 15-20 ποσοστιαίες μονάδες, μόλις η μηχανή kraftliner λειτουργεί με πλήρη ισχύ περίπου τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μετατροπής της.
Σε πλήρη λειτουργία, η επένδυση αναμένεται να καλύψει το στόχο κερδοφορίας του τμήματος συσκευασίας της επιχείρησης.

Η επένδυση θα περιλαμβάνει μια νέα γραμμή παραγωγής για χαρτί kraft (καφέ και λευκό) με ετήσια παραγωγική ικανότητα 450.000 τόνων, την τροποποίηση της μηχανής χαρτοπολτού και της μηχανής ξήρανσης για την παραγωγή καφέ πολτού, καθώς και επενδύσεις για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του εργασταασίου.
Το έργο θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 και περίπου 200 εργολάβοι θα εργαστούν κατά τη διάρκεια του έργου.
Ως αποτέλεσμα της απόφασης της διοίκησης 365 άτομα θα αποχωρήσουν από την εταιρεία. Η αρχική εκτίμηση για το μέγιστο αριθμό μειώσεων προσωπικού ήταν 400 άτομα.

Stora Enso Oulu Mill