graphicanews

Ειδήσεις

Σεμινάριο Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

Επιτυχημένη η διεξαγωγή του 1ου τεχνικού σεμιναρίου στις Τεχνολογίες Γραφικών Τεχνών

την 12 Νοεμβρίου, 2019

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το τριήμερο τεχνικό σεμινάριο στην τεχνολογία των Γραφικών Τεχνών, Εκτυπώσεων και Περατώσεων που διοργανώθηκε από την HELGRAMED, την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών σε συνεργασία με τον PrintPromotion – τον Γερμανικό εκπαιδευτικό οργανισμό για την προβολή του κλάδου των γραφικών τεχνών.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Τρίτη 5 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 και υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Pressious Αρβανιτίδης, στο Ύπατο Βοιωτίας. Το παρακολούθησαν 30 συμμετέχοντες, εκπαιδευτικοί στην δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση των γραφικών τεχνών και μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού από εργαστήρια γραφικών τεχνών σε Πανεπιστήμια (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Στο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτές γραφικών τεχνών - μέλη της HELGRAMED και της εταιρείας Pressious Αρβανιτίδης.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποστήριξη από την εταιρεία Pressious Αρβανιτίδης, με την διάθεση χώρων, εξοπλισμού και υλικών για τις δοκιμαστικές εκτυπώσεις και συσκευές για τις μετρήσεις. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κ.κ. Ανανία και Θωμά Αρβανιτίδη.

Σεμινάριο PrintPromotion

Η διάρκεια του σεμιναρίου ήταν περίπου 25 ώρες εντατικής παρακολούθησης με βιωματικό τρόπο και με την συμμετοχή όλων, με εφαρμογές προηγμένων τεχνολογιών δειγμάτων, εργαλείων και συσκευών μέτρησης. Βασικός στόχος του σεμιναρίου ήταν ανάλυση στις απαιτήσεις και εφαρμογές στην τυποποίηση και την ροή εργασίας στην προεκτύπωση, τον RIP, το CTP και την εκτύπωση με βάση πρότυπα και προδιαγραφές, στην χρήση των προτύπων (πχ ISO-12647, FOGRA) και στην ροή εργασίας με βάση μετρήσιμα δεδομένα και προδιαγραφές.
Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν εργασίες στην ψηφιακή προεκτύπωση βάσει προδιαγραφών και προτύπων, μετρήσεις σε υποστρώματα δοκίμια και τυπωμένα φύλλα, κατασκευάστηκαν εκτυπωτικές πλάκες, και χρησιμοποιήθηκε εκτυπωτική μηχανή όφσετ για τις ρυθμίσεις των εκτυπωτικών παραμέτρων και την δοκιμαστική εκτύπωση test chart ICC profile.

Η ανάληψη της διοργάνωσης του σεμιναρίου από την HELGRAMED, αναδεικνύει την καθοριστική παρουσία της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στην έρευνα και ανάπτυξη του κλάδου και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, οδηγώντας στη συνολική βελτίωση του επιπέδου όχι μόνο των πτυχιούχων της τεχνολογίας γραφικών τεχνών αλλά και ευρύτερα του κλάδου.

Σεμινάριο Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών