graphicanews

Ειδήσεις

Έληξε μετά από 112 μέρες η απεργία στη UPM!

Έληξε μετά από 112 μέρες η απεργία στη UPM

την 10 Μαΐου, 2022

Το θρίλερ που ξεκίνησε στις αρχές του έτους με τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στις πέντε μονάδες επεξεργασίας χάρτου της UPM στη Φινλανδία, η οποία απείλησε σοβαρά τη διάθεση χαρτιού στη βιομηχανία της εκτύπωσης, έλαβε τέλος μετά από 112 μέρες.

Η διοίκηση της UPM και τα σωματεία εργαζομένων ήρθαν σε συμβιβασμό στα τέλη Απριλίου βάζοντας τέλος στο εφιαλτικό σενάριο η αγορά να ξεμείνει από χαρτί.

Οι λόγοι της διαφωνίας μεταξύ των δύο μερών ήταν αφενός η διάσπαση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων για τις πέντε μονάδες επεξεργασίας χαρτού της UPM (UPM Pulp, UPM Biofuels, UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers και UPM Raflatac) και η αντικατάστασή της με πέντε επιμέρους συμβάσεις -μία για κάθε μονάδα ξεχωριστά- και, αφετέρου, οικονομικά ζητήματα όπως η απαίτηση της UPM για αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς επιπλέον αμοιβή (70-100/έτος), και το ποσό της αύξησης του μισθού των υπαλλήλων.

Τελικώς τα μέρη υπέγραψαν πέντε ξεχωριστές συλλογικές συμβάσεις, μία για κάθε έναν από τους διάφορους επιχειρηματικούς τομείς της UPM. Οι συμβάσεις θα ισχύουν από 22.4.2022 έως 21.4.2026. Η αύξηση των μισθών ακολουθεί τη γενική γραμμή, λέει το Συνδικάτο Εργατών Χαρτιού, χωρίς να αναφέρει τα ακριβή νούμερα.

Μέχρι στιγμής, οι συλλογικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί στη Φινλανδία έχουν επιφέρει αύξηση μισθών κατά 1,9 - 2,0 σεντ για φέτος. Η αύξηση των μισθών στην UPM έχει πλέον συμφωνηθεί για δύο χρόνια και τα υπόλοιπα δύο χρόνια της συμφωνίας θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης αργότερα.

Σχετικά με το στόχο της UPM να αυξήσει τις ώρες εργασίας χωρίς επιπλέον αμοιβή, η επιθυμία αυτή δεν πέρασε τελικά. Το αίτημα της UPM για 70 - 100 επιπλέον ώρες ετησίως χωρίς αμοιβή μειώθηκε σε 24 - 32 επιπλέον ώρες, με αμοιβή.

Το σωματείο κέρδισε επίσης το βασικό στόχο του να διατηρηθούν οι κρίσιμοι όροι εργασίας στο νέο σύστημα, χωρίς να επηρεάζονται από τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, η UPM κατάφερε να χωρίσει την πρώην, ενοποιημένη, συλλογική σύμβαση σε πέντε ξεχωριστές συμφωνίες.
Μακροπρόθεσμα, η εταιρεία πιστεύει πως αυτό θα κάνει τις συμφωνίες ακόμη πιο ευέλικτες.

Σύμφωνα με τη Φινλανδική Ομοσπονδία Δασικών Βιομηχανιών, η παραγωγή χαρτιού στη Φινλανδία μειώθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο κατά 63% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Ταυτοχρόνως η παραγωγή χαρτοπολτού μειώθηκε κατά 31%.
Η μεγάλη διάρκεια της απεργίας είχε, φυσικά, και μεγάλο κόστος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της UPM, παράλληλα με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους εκτιμάται ότι οι απεργίες επηρέασαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου κατά περίπου 180-220 εκατ. Ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις χαμένες πωλήσεις, το χαμηλότερο πάγιο κόστος και διάφορες άλλες επιπτώσεις.
Σήμερα, όλες οι λειτουργίες των εργοστασίων έχουν αποκατασταθεί.