graphicanews

Οικονομία

Άνοδος Οικονομικού Κλίματος το Γ’ τρίμηνο 2018

την 21 Νοεμβρίου, 2018

Άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος κατεγράφη στο τρίτο τρίμηνο του 2018, επαναφέροντας το κλίμα σχετικής αισιοδοξίας για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Επανήλθε στην ανοδική τάση και διαμορφώθηκε στις 163 μονάδες (έναντι 159 το προηγούμενο τρίμηνο) ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 3ο τρίμηνο του 2018.
Η άνοδος του δείκτη αποτυπώνει την επαναφορά της αισιοδοξίας μεταξύ των CEOs σχετικά με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, που έχει ήδη εκφραστεί τα προηγούμενα τρίμηνα. Παράλληλα οι CEOs εκφράζουν τη σταθερή προσήλωση τους στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει άνοδο του δείκτη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οριακή πτώση κατά μία μονάδα στις μεγάλες και πολύ μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 156 μονάδες έναντι 153 το προηγούμενο τρίμηνο. Παρόμοια και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε αύξηση στις 170 μονάδες έναντι 165 του προηγούμενου τριμήνου.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος XEROX HELLAS κ. Βασίλης Ραμπάτ δήλωσε σχετικά: «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 3ο τρίμηνο του 2018 επανήλθε σε ανοδική πορεία και βελτιώθηκε στις 163 μονάδες έναντι 159 του προηγούμενου τριμήνου. Η εξέλιξη του δείκτη μετά από το προηγούμενο πτωτικό τρίμηνο επαναφέρει τη σχετική αισιοδοξία των CEOs για την οικονομία αλλά με αρκετές επιφυλάξεις, καθώς όπως επισημαίνουν, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους πιθανούς κινδύνους κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έξι στους δέκα CEOs υποστηρίζουν ότι μια πιθανή επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου θα έχει αρνητική επίδραση στις επενδύσεις.»

icap & ease on Greek Economy 2018

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 215 μονάδες έναντι 207 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, διαμορφώθηκε σε 33%, ενώ παράλληλα το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε μειώθηκε σε 10% έναντι 16% το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο αισιόδοξοι είναι οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίοι σε ποσοστό 51% δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας είναι βελτιωμένη συγκρινόμενη με 1 έτος πριν.

Δείτε την πλήρη αναφορά από εδώ.