graphicanews

Αρθρογραφία

6th global trends drupa

6η Έκθεση Παγκόσμιων Τάσεων από τη drupa

την 13 Μαΐου, 2019
Την 6η της έκθεση για τις Παγκόσμιες Τάσεις στις Γραφικές Τέχνες και την Εκτύπωση ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες η drupa. Η έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2018 είχε σχεδόν 850 συμμετέχοντες, με καλή διασπορά, σε διάφορους κλάδους από πολλές περιοχές και αγορές.

Οι ερωτήσεις της έρευνας απευθύνονται τόσο σε τυπογράφους όσο και σε προμηθευτές του κλάδου, και η φετινή έκθεση προέκυψε από τη συμμετοχή 620 τυπογράφων (εκ των οποίων πάνω από τους μισούς με έδρα την Ευρώπη, συγκεκριμένα 358 επιχειρήσεις) και 209 προμηθευτών, από τους οποίους οι 120 αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Σε γενικές γραμμές η παγκόσμια αγορά της εκτύπωσης βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Οι περισσότεροι από τους παγκόσμιους δείκτες έχουν ανέβει τα τελευταία πέντε χρόνια και ενώ υπάρχουν μερικοί σημαντικοί δείκτες προκλήσεων μπροστά μας, έχουν να κάνουν με θέματα που δεν αφορούν την εκτύπωση, δηλαδή σχετίζονται με την πολιτική και τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες.

Σαφώς υπάρχουν ορισμένες περιοχές που τα πηγαίνουν καλύτερα από άλλες και κάποιες αγορές είναι ισχυρότερες και άλλες ασθενέστερες. Ωστόσο, η βιομηχανία γενικά δείχνει εμπιστοσύνη παρά την παγκόσμια ύφεση και τον αντίκτυπο που έχουν πάνω της τα ψηφιακά μέσα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΔΩΣΕΙΣ
Η εκτύπωση παγκοσμίως σε οικονομικό επίπεδο τα πηγαίνει καλά. Υπάρχουν φυσικά περιοχές και αγορές που αγωνίζονται αλλά η συνολική κατάσταση είναι καλή.

Το βαρόμετρο εκτύπωσης της drupa για την οικονομική εμπιστοσύνη δείχνει θετικό καθαρό υπόλοιπο + 27% για το 2018.
Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση: “Πως βαθμολογείτε την τωρινή οικονομική κατάσταση της επιχείρησής σας; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την οικονομική σας κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες;”
Tο 40% των τυπογράφων θεωρεί πως η εταιρεία τους είναι σε “καλή” κατάσταση και μόλις το 13% τη χαρακτηρίζει ως “φτωχή”. Οι υπόλοιποι χαρακτήρισαν την κατάστασή τους ως “ικανοποιητική”.
Η διαφορά μεταξύ Θετικών και Αρνητικών απόψεων (40%-13%) αφήνει ένα θετικό αποτέλεσμα της τάξεως του +27% το οποίο απαντάται και σε πολλές άλλες μετρήσεις της έρευνας.

6th Global Trends Report by Drupa

εικ. 01: Βαρόμετρο οικονομικής "σιγουριάς" 2019 ανά περιοχή

Στην ίδια ερώτηση έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι μεταξύ διαφορετικών τομέων δραστηριότητας, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Έτσι, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Συσκευασία και σε αυτό που ονομάζουμε “Λειτουργικές Εκτυπώσεις” (Functional Printing) έχουν πιο θετική/αισιόδοξη άποψη από τους συναδέλφους τους που ασχολούνται με τις εκτυπώσεις εντύπων και τις εκδόσεις. Οι δε δεύτεροι φαίνεται να χάνουν χρόνο με το χρόνο την αισιοδοξία τους (31% πέρσι σε σχέση με 20% φέτος).