GRAPHICANEWS

Αρθρογραφία

Drupa Essentials N. 5 Inkjet

Το μέλλον της τεχνολογίας inkjet και γιατί να την υιοθετήσετε.

από Régis Thienard την 14 Δεκεμβρίου, 2019
-

Στο πλαίσιο των drupa essentials, ο κος Régis Thienard μιλά για τις προοπτικές της Inkjet τεχνολογίας στη βιομηχανία της εκτύπωσης και γιατί πιστεύει πως αποτελεί την τεχνολογία η οποία θα επικρατήσει ολοκληρωτικά σε όλους τους διαφορετικούς τομείς των εκτυπώσεων.

Το βασικό μήνυμα της drupa του 2016, ήταν ότι η τεχνολογία inkjet είναι πλέον έτοιμη να διαδραματίσει “πρωταγωνιστικό ρόλο" σε μια ολοένα αυξανόμενη γκάμα εφαρμογών και πως είναι έτοιμη να εκτοπίσει τις συμβατικές μεθόδους εκτύπωσης.

Το 2016 (σ.σ. τα slogan της έκθεσης) μάς προέτρεπαν να “αγγίξουμε το μέλλον” (touch the future) και το 2020 πρέπει πραγματικά να το “αγκαλιάσουμε” σωστά (“embrace the future”). Για το 2020, όλοι υποθέτουν ότι η drupa θα σηματοδοτήσει τη νίκη της ανέπαφης εκτύπωσης.
Για εμένα προσωπικά, το 2020 θα είναι άλλη μια inkjet drupa.
Η επιτυχία της τεχνολογίας ψεκασμού προέρχεται από και είναι ενσωματωμένη στην ίδια τη φύση της τεχνολογίας και περιγράφεται σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της.

Ανέπαφη Εκτύπωση
Σήμερα, η ψηφιακή εκτύπωση εξαλείφει τις περισσότερες από τις καθυστερήσεις που προκαλούν οι παραδοσιακές μέθοδοι, καθώς δεν υπάρχουν πλέον σχεδόν καθόλου ενδιάμεσα στάδια στην παραγωγή. Οι τυπογράφοι έχουν γίνει πλέον περισσότερο παραγωγικοί, ανταποκρίνονται ταχύτερα στις απαιτήσεις και συνεισφέρουν στη μείωση των αποθεμάτων των πελατών τους.
Το μέλλον της εκτύπωσης είναι ψηφιακό, και είναι inkjet.
Η ξηρογραφία και η offset εκτύπωση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την inkjet στα πλάτη εκτύπωσης, στις εκτυπώσεις αντικειμένων και στις εκτυπώσεις υφασμάτων. Η τεχνολογία ψεκασμού επιτρέπει την εκτύπωση χωρίς επαφή, εξαλείφοντας τον κίνδυνο παραμόρφωσης της εικόνας ή φθοράς του υποστρώματος.

Καμία αγορά δεν είναι διατεθειμένη να παραμείνει στάσιμη για χάρη των κατασκευαστών και αυτοί με τη σειρά τους διπλασιάζουν την εφευρετικότητά τους ώστε να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις μικροσκοπικές σταγόνες μελάνης. Είτε πρόκειται για το ύψος ψεκασμού σε σύγκριση με το χαρτί, την ευθραυστότητα των κεφαλών ως προς την τριβή, την ταχύτητα ψεκασμού σε συνδυασμό με την ακρίβεια του σχήματος της κάθε κουκίδας, το μέγεθος και την ποιότητα των χρωστικών, τον περιορισμό της διείσδυσης στο υπόστρωμα, είτε, το βελτιωμένο στέγνωμα σε μη επιχρισμένα χαρτιά κ.α.

Βλέπουμε πολλούς προμηθευτές κεφαλών εκτύπωσης (όπως τις Memjet, Kyocera, Fuji, Xaar, Konica Minolta κ.α.) που προσφέρουν υψηλότερη ανάλυση, υψηλότερες ταχύτητες και χαμηλότερο κόστος. Όλα αυτά, ανοίγουν νέους ορίζοντες.  Ενώ οι κεφαλές προηγούμενης γενιάς είχαν μέτρια ανάλυση, μέτριες ταχύτητες και περιορισμένες εφαρμογές χρήσης, παρατηρούμε μία απίστευτη εξέλιξη από πολλούς προμηθευτές που πλέον προσφέρουν προϊόντα πολύ υψηλής ανάλυσης και μεγάλης παραγωγικότητας.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλοί προμηθευτές μηχανών inkjet που εξυπηρετούν πολλές διαφορετικές αγορές. Από ετικέτες και εκτυπώσεις ευρείας διάστασης έως εκτυπώσεις υφασμάτων, συσκευασίας και βιομηχανικές εκτυπώσεις.
Η ανάπτυξη εδώ είναι σημαντική και είμαι πεπεισμένος πως βρισκόμαστε σε ένα σαφές σημείο ανατροπής για την εκτύπωση inkjet ώστε να καταστεί η κυρίαρχη τεχνολογία στην έκθεση drupa το 2020. Θα δούμε ορισμένες επαναστατικές μηχανές και θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα όριο για την τεχνολογία ψεκασμού.






Régis Thienard

Ειδικός στην εκτύπωση inkjet με διάφορα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Είναι ένας εκ των εφευρετών της μηχανής JETVarnish της MGI και σύμβουλος για τη βιομηχανία Γραφικών Τεχνών.