GRAPHICANEWS

Αρθρογραφία

inkjet 2018-2023

Εκτύπωση Inkjet: Μια αγορά $100 δισεκατομμυρίων το 2023

την 11 Οκτωβρίου, 2018
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Smithers Pira, η αξία της παγκόσμιας αγοράς εκτύπωσης ψεκασμού αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,4% τα επόμενα πέντε χρόνια. Η αύξηση αυτή θα μετατρέψει μια αγορά αξίας $69,6 δισεκατομμυρίων παγκοσμίως το 2018, σε μία αγορά 109 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

Την ίδια ώρα, ο συνολικός όγκος εργασιών για τις εκτυπώσεις Inkjet θα αυξηθεί από τις 748,7 δισεκατομμύρια εκτυπώσεις A4 σήμερα, σε 1,42 τρισεκατομμύρια Α4 έως το 2023.

Η προοπτική ανάπτυξης της τεχνολογίας Inkjet που αποτυπώνεται στην πρόσφατη έρευνα, έρχεται σε αντίθεση με τις προοπτικές για την εκτύπωση συνολικά. Εκεί, η μείωση της παραγωγής εκτυπώσεων που παρατηρείται παγκοσμίως μειώνει το ποσοστό αύξησης της αξία τους στο 1% σε ετήσια βάση.

Καθώς η βιομηχανία των εκτυπώσεων παγκοσμίως μετασχηματίζεται, οι απαιτήσεις των πελατών που είναι τα μικρά τιράζ, οι εξατομικευμένες εκτυπώσεις και η καλή ποιότητα, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των Inkjet εκτυπώσεων.
Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που στην εκτύπωση inkjet επενδύονται συνεχώς χρήματα για έρευνα και ανάπτυξη. Η ανάλυση της Smithers Pira έδειξε ότι στην επόμενη πενταετία η τεχνολογία inkjet θα αυξηθεί περαιτέρω τόσο με την αύξηση της διείσδυσής της στις υπάρχουσες αγορές όσο και με την αξιοποίηση νέων ευκαιριών στις αναδυόμενες αγορές.

Έμφαση στην παραγωγικότητα

Με το στοίχημα της ποιότητας να έχει ήδη κερδηθεί, το χαρακτηριστικό που βλέπουμε η βιομηχανία να προσπαθεί να βελτιώνει συνεχώς είναι η παραγωγικότητα των inkjet μηχανών.
hp t1190Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2018, η HP ανακοίνωσε τη βελτίωση της μηχανής PageWide T1190 ώστε αυτή να μπορεί να τυπώνει με μία παραγωγικότητα που αγγίζει τα 305μέτρα το λεπτό! 
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η παραγωγικότητα της μηχανής αυξήθηκε κατά 67% έναντι της προηγούμενης, ήδη πολύ γρήγορης μηχανής, T1100.
Πλέον, η αναβαθμισμένη έκδοση θα μπορεί να τυπώνει 13,692 σελίδες Α4 το λεπτό, έναντι 8,215 που ίσχυε για την Τ1100. Ταχύτητες δηλαδή που είναι πέντε φορές μεγαλύτερες από μία παραδοσιακή offset 70x100 που τυπώνει με ταχύτητα 20.000 φύλλων την ώρα!

Ακόμα όμως και αν οι απλοί εκτυπωτές inkjet δεν μπορούν αν αγγίξουν αυτές τις εξωφρενικές ταχύτητες, η αγορά προσπαθεί συνεχώς να αυξήσει την παραγωγικότητά τους και με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα με βελτιώσεις στην ροή εργασίας μέσω λογισμικών διαχείρισης παραγωγής ή με την προσθήκη αυτοματισμών στη διαχείριση των υλικών εκτύπωσης (σ.σ. ρομποτικά συστήματα φόρτο-εκφόρτωσης υλικών).
Ένα τέτοιο σύστημα είχαμε την ευκαιρία να δούμε εν δράση και στην πρόσφατη έκθεση FESPA στο περίπτερο της Canon. Εκεί την παραγωγικότητα του βιομηχανικού flatbed εκτυπωτή Arizona 6170 XTS βελτίωνε ένα μεγάλο ρομποτικό σύστημα.

Οι προσθήκες αυτές βελτιώνουν την παραγωγικότητα και με έναν άλλον τρόπο: αυτόν δηλαδή της αδιάκοπης εργασίας αφού τα μηχανήματα μπορούν να συνεχίζουν να δουλεύουν και χωρίς την ανάγκη επιτήρησης από άνθρωπο, προσφέροντας ακόμη και 24ωρη παραγωγή.

Αλλαγές προτεραιοτήτων
Το 2018, οι εκτυπώσεις για διαφημιστικούς σκοπούς - φυλλάδια, direct mail, επιγραφές, συστήματα οπτικής προβολής - αποτελούν το βασικό πεδίο δράσης της Inkjet εκτύπωσης. Μάλιστα, ο κλάδος της διαφήμισης καλύπτει το 55% του συνόλου του τζίρου των inkjet εκτυπώσεων.

inkjet pira

Παρόλο όμως που η διαφημιστική αγορά θα συνεχίσει να έχει έναν κυρίαρχο ρόλο, έως το 2023, το ποσοστό της αναμένεται να πέσει κατά 10+ μονάδες στο 44% του συνολικού τζίρου.
Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στη σταδιακή μείωση των τιμών στις inkjet εκτυπώσεις αυτού του είδους, όσο και στη σταδιακή αύξηση της χρήσης inkjet εκτυπώσεων σε άλλους τομείς.
Οι 3 βασικοί νέοι τομείς είναι:

Α. Οι εκτυπώσεις βιβλίων
Β. Οι εμπορικές εκτυπώσεις
Γ. Οι εκτυπώσεις συσκευασίας